• Wat

    archeologische speeltuinen

  • Waar

    Op verschillende locaties in Nederland

  • Wie

    Verschillende organisaties (zie tekst)

© Romeinse Limes
#archeosucces

Spelen in het verleden

Kinderen en archeologie blijft een gouden combinatie, zeker als kinderen als spelenderwijs iets over archeologie kunnen leren. Op verschillende plekken in Nederland worden speeltuinen neergezet met een archeologisch tintje, om kinderen - en hun ouders - bekend te maken met de lokale geschiedenis. Hieronder een selectie van drie totaal verschillende speeltuinen, die wat ons betreft beschikken over de succesfactoren locatie, publiek en cross-over.

Publiek

Het is een waar walhalla voor kinderen: de vernieuwde speeltuin De Leemkuil in Nijmegen. Op maar liefst 2.000 vierkante meter is een deel van de Romeinse limes, inclusief wachttorens en zelfs een amfitheater, als speelgebied voor kinderen nagebouwd door Kompan, fabrikant van speeltoestellen. Dat ‘Het geheime fort van Nioviomagus’, zoals de speeltuin is genoemd, bij kinderen én ouders in de smaak valt, blijkt uit dit artikel in de Gelderlander.

Bekijk hier een filmpje van Het Geheime Fort van Noviomagus.

Foto’s: Bert Beelen, Romeinse Limes en De Leemkuil.

Locatie

Op de plek waar nu het winkelcentrum Arena in Den Bosch staat, was al honderden jaren geleden bewoning. Het archeologische onderzoek dat hier in 1994-1995 werd gedaan voordat het centrum werd gebouwd, was één van de grootste opgravingen in het centrum van de stad. Doordat er honderden potresten en -scherven werden gevonden, ontdekten de archeologen dat er in de 15e eeuw op deze plek een grote pottenbakkerij heeft gestaan (lees hier meer). Dat inspireerde de makers Blowups bij het maken van het speeltoestel dat in het centrum werd geplaatst. Het ontwerp toont blow ups van opgegraven keramiek. Op de banken ernaast, kunnen ouders de ‘echte’ archeologische resten bekijken.

Foto’s: Blowups.

Cross over

Toen in 2012 bij de bouw van nieuwbouwwijk ‘Kadijken’ in Enkhuizen een aantal mooie archeologische vondsten werden gedaan, is er een manier bedacht om de archeologie ook ná de bouw zichtbaar te houden. Plannen voor een speelplek, een initatief van Gemeente Enkhuizen in samenwerking met Stichting Archeologie West Friesland en Kompan, waren er al en zo werd het idee van de archeologische speelplaats geboren.
Onder het moderne Kadijken bevinden zich door archeologen terug gevonden greppels, waterputten, resten van dieren en zelfs een grafheuvel uit de Bronstijd (1575-1200 v.Chr.). Allen zijn als speeltoestellen en de inrichting van de speelplaats terug te vinden. Zo kunnen kinderen klimmen door een archeologische visfuik, glijden van een nagebouwde grafheuvel en klimmen op een boerderij met vogelnestschommel. Zelfs in de keuze van de geplante bomen is rekening gehouden met een Bronstijd getrouwe uitstraling.

Foto’s: Kompan.

Succesfactoren

  • Cross-over

  • Locatie

  • Publiek

Carla Soonius (Archeologische Dienst West-Friesland):

Het is niet alleen een speeltuin, maar een ontmoetingsplaats voor alle bewoners van de nieuwbouwwijk.

Bron: kompan.nl

© Carl Chapman

Archeoweetje!

Het is moeilijk voor te stellen dat er 3.500 jaar geleden op de plek van de speeltuin in Enkhuizen bruine beren rondliepen. Naast botten van de bruine beer, zijn er ook resten gevonden van rund, schaap, geit, varken, paard, hond, zwijn, edelhert, bever, eland en verschillende vogel- en vissoorten.