Corona proof programmeren: wandelen

Coronaproof: Archeowandeling

Er is nog nooit zoveel gewandeld als in het afgelopen jaar! Naast dat het heerlijk is om de natuur in te gaan biedt de geschiedenis van de eigen omgeving veel lokale betrokkenheid en draagvlak en is de interesse, nu iedereen aan huis gebonden is, groter dan ooit. Laat je publiek de omgeving op een andere manier beleven. Maak er een Archeowandeling van!

Wat is je verhaal?

Welk verhaal wil jij (laten) vertellen tijdens de wandeling? Haal de inspiratie uit je eigen omgeving. Zijn er bijzondere objecten gevonden? Is het archeologische landschap zichtbaar, zoals bij een grafheuvel of juist niet en ligt het nog verstopt onder de grond? De mogelijkheden zijn eindeloos. Kies een onderwerp wat het beste bij je organisatie past en waar je over wilt vertellen.

Route

Blaas een bestaande Archeologische route nieuw leven in. Kijk in jouw omgeving wat er al bestaat en bouw hierop voort. Breng de route tot leven met archeologische demonstraties of verhalenvertellers onderweg.

Wil je zelf een route bedenken? Met Google Maps kan je op een eenvoudige manier een start- en eindpunt invoeren met tussenstops. Ook met de routeplanner van wandelnet kan je makkelijk een route uitzetten. De routes kan je via de app bekijken, maar ook uitprinten.

Hoe krijgen deelnemers informatie tijdens de wandeling?

1. Laat een gids de wandeling in (kleine coronaproof) groepjes begeleiden.
2. Laat een gids, kunstenaar of story-teller op verschillende punten tijdens de route iets vertellen
3. Stuur de wandelaars zelf op pad met een app of routeboekje
Als deelnemers zelf op pad gaan is het handig om bij het startpunt en het eindpunt te staan.
Met de gratis IZI travel app kan je heel makkelijk een audiogids maken. Bijvoorbeeld zoals het Universiteitsmuseum heeft gedaan voor een fossielenjacht.

Gebruik de kracht van samenwerking!

  • – Kijk of de plaatselijke bakker archeologische koekjes wil verkopen onderweg, het pannenkoekenhuis een Romeinse pannenkoek wil aanbieden of de bibliotheek een film kan tonen. Juist de samenwerking met niet archeologische partners, biedt een opening naar nieuwe bezoekers die nog niet weten hoe leuk en interessant archeologie is.
  • – Nodig een archeologisch bedrijf uit onderweg een proefboring te doen of een demonstratie te geven van het bewerken van vuursteen.
  • – Gidsen kunnen tijdens de wandeling objecten laten zien, bijvoorbeeld een vondst. Maar ook een simpel A4tje met beeldmateriaal doet het goed.
  • – Markeer je start- en eindpunt met de Archeologiedagen vlag en/of poster. Vanaf daar kunnen de wandelaars vertrekken met de nodige informatie.

Vergeet de praktische informatie niet

  • – Wat is je doelgroep, is het ook leuk voor kinderen?
  • – Hoe lang is de route, in km of tijd?
  • – Via welke weg kunnen deelnemers zich aanmelden bijvoorbeeld via e-mail, google docs of een intekenlijst? Zorg dat je deelnemers kunt indelen met starttijden.
  • – Zijn er bijzondere instructies, zoals regenlaarzen?
  • – Moeten ze vooraf een app installeren?

Wandelen en Fietsen kan poronaproof

Met alle onzekerheden momenteel in verband met de Corona, weten we één ding zeker. Wandelen & fietsen mag en kan, natuurlijk met inachtneming van de RIVM richtlijnen.

Heb je vragen, of wil je dat we meedenken, mail naar info@archeologiedagen.nl.

We denken graag mee.

 

Facts

& INSPIRERENDE VOORBEELDEN

:

Blaas een bestaande Archeologische route nieuw leven in. Kijk wat er al bestaat in je lokale omgeving en breng het tot leven met demonstraties, verhalenverstellers of andere extra activiteiten onderweg, waarmee de archeologie tot leven komt.

Coronaproof: Archeowandeling

Pak de fiets!

Denk ook eens aan een fietstocht. Fietsend kan je archeologische plekken die verder uit elkaar liggen en wandelend te ver zijn, toch met elkaar verbinden.