Coronaproof: Online programmeren

Coronaproof: Online programmeren

Tijdens de Nationale Archeologiedagen van 18, 19 en 20 juni kunnen activiteiten ook online worden georganiseerd. Activiteiten die wegens de corona-maatregelen niet fysiek kunnen worden aangeboden maar wel in online vorm kunnen plaatsvinden. Ter inspiratie hebben we een aantal uiteenlopende ideeën en voorbeelden verzameld van online activiteiten die de archeologie virtueel tot leven brengt.

12 voorbeelden van online programmering

1.Organiseer een digitaal kijkje in het depot of de museumzaal waarbij je via een livestream of opgenomen video het publiek kan vertellen over je favoriete objecten en verhalen.

2. Plan een (live) Q&A waarbij je alle vragen van het publiek kan beantwoorden over jouw museum, de objecten, toekomstige activiteiten of een opgraving die nu aan de gang is.

3. Neem een leuke en informatieve podcast op over een archeologisch onderwerp dat bij jouw instelling past.

4. Post een uitdagende foto-opdracht waarbij je volgers foto’s kunnen maken van een gekozen thema. Jij kan dan (een aantal van) deze foto’s publiceren op de website/social media.

5. Post een archeologische teken-opdracht waarbij je volgers tekeningen kunnen maken van een gekozen thema. Jij kan dan (een aantal van) deze foto’s publiceren op de website/social media.

6. Organiseer een gezellige online pubquiz. Hulp nodig? Er staat veel informatie online: bekijk bijvoorbeeld deze tips.

7. Film een online (live) demonstratie waarbij je een bijzondere taak uitvoert en aan het publiek laat zien (denk aan het schoonmaken van objecten, het verrichten van restauratiewerkzaamheden, het laten zien waaraan je materialen/objecten kan herkennen, maar ook een vuursteendemonstratie).

8. Ontwerp een archeologisch online spelletje (denk aan een memory-spel met afbeeldingen van jouw instelling en objecten).

9. Organiseer een online workshop: via een video-uitleg of een downloadbare sjabloon leren je volgers hoe ze een historisch voorwerp kunnen maken (denk aan Romeinse sieraden, Egyptische scarabeeën, vikingzwaarden, een ridderhelm, etc).

10. Introduceer een online determinatie/archeologisch spreekuur: via een videoconnectie kom je in contact met mensen die graag meer willen weten over een vondst.

11. Geef een online lezing: bijvoorbeeld over een nieuwe tentoonstelling, bijzondere vondsten of een lokale opgraving.

12. Organiseer een online wedstrijd waarbij het publiek wordt uitgedaagd om actief met archeologie aan de slag te gaan.

Wil je aan de slag met een online event maar weet je nog niet precies hoe of wat? Wij denken graag met je mee! Mail naar info@archeologiedagen.nl

Facts

& INSPIRERENDE VOORBEELDEN

:

Het organiseren van een online evenementen kent ook voordelen.
Zo kun je met jouw online activiteit een nieuwe doelgroep bereiken; bezoekers die ver weg wonen en normaal niet je activiteit bezoeken kunnen nu virtueel, achter hun computer, toch deelnemen aan je activiteit.

Coronaproof: Online programmeren 1

Digitale Museumweek

Een blind date met een kunstwerk, unboxing van schatten uit het depot, de Eye Film Player en kleurplaten van kunstenaars. Ook dit jaar was de Nationale Museumweek (19-25 april 2021) volledig digitaal en daarom hebben de Nederlandse musea massaal de leukste online initiatieven bedacht.
Heel inspirerend hoe de musea de deuren digitaal hebben geopend www.museum.nl/nl/museumweek