Archeo Podcasts

Archeo Podcasts

Wist je dat er ook heel veel podcast zijn die gaan over archeologie? We hebben er een aantal verzameld. Dus zet je koptelefoon op laat je meenemen in de verhalen uit het verleden.

15 podcasts luistertips

1. Kopje onder in een beerput
Archeoloog Roos van Oosten van de Universiteit Leiden doet onderzoek naar oude beerputten in Leiden en heeft ook een aantal Haarlemse beerputten onderzocht. Op basis van haar werk trekt ze een opvallende conclusie: de Middeleeuwse binnenstad was lang niet zo vies als je zou denken.

2. Het Verleden van de Velden
In deze podcastserie, genoemd naar het gelijknamige boek over de Archeologie van de Duin- en Bollenstreek, vertelt archeoloog Jeroen van Zoolingen over het rijke verleden van deze mooie streek.

3. Wie was de eerste Noord-Hollander?
Podcastmaker Rolien Magendans gaat op zoek naar de allereerste Noord-Hollander met Rob van Eerden, archeoloog en projectleider van het Huis van Hilde.

4. De Limes Leeft
In deze podcast serie spreekt Debora d’Hont-Dieleman met onderzoekers en liefhebbers over allerlei onderwerpen en hun passie rondom de Romeinse limes.

5. De Correspondent: Maritieme archeologie
Lex Bohlmeijer gaat in gesprek met Martijn Manders over de opgraving van de Rooswijk, een voc-schip dat in 1740 op de Noordzee verging.

6. Wat aten mensen eigenlijk in de Pre-historie?
Verslaggever Rose Heijnen ging met archeologen Laura Kooistra en Joyce van Dijk, twee van de schrijvers van het boek ‘Verandering van spijs: Tienduizend jaar voedselbereiding en eetgewoonten’, naar het Prehistorisch Dorp van Yvonne Lammers in Eindhoven, om daar prehistorisch te koken.

7. Welkom in de tijd van de Romeinen
In deze aflevering over het Romeins Kwartier nemen experts je tijdens korte verhalen mee naar Coriovallum, ofwel Romeins Heerlen.

8. Vrolijk tussen de archeologische opgravingen
Wat doen archeologen nou eigenlijk? Podcastmaker Mathijs Vrolijk gaat in zijn podcastserie in gesprek met zoals hij zelf zegt allerlei leuke mensen met leuke banen. Deze aflevering gaat over het werk van archeologen.

9. Het Hunebednieuwscafé 
Deze podcastserie staat volledig in het thema van archeologie, de prehistorie, ijstijden en uiteraard hunebedden. Zo wordt er gesproken over taal in de prehistorie, dieren in het Neolithicum, keien, memorabilia, Europese megalieten en jaarringen.

10. Graven naar archeologische vondsten – De BNR Techniektour 
Voordat er ergens gebouwd wordt, moet er archeologisch onderzoek worden gedaan. Wat komt daar allemaal bij kijken? BNR Techniektour zocht het uit.

11. De Geschiedenis van het Romeinse Rijk
Fris je kennis over het Romeinse Rijk op met deze podcastserie.

12. De archeoloog en de stenen tijdmachine – BNN VARA Bijvangst 
Archeoloog Janric van Rookhuijzen doet onverwachts een schokkende ontdekking over het ultieme symbool en de bakermat van de democratie: het Parthenon in Athene.

13. Brabants Erfgoed
Geïnteresseerd in het verleden van de provincie Noord-Brabant? Robin Hoeks gaat in gesprek met verschillende archeologen. Luister bijvoorbeeld naar een aflevering met Richard Jansen over het Vorstengraf van Oss, of Johan Verspay over archeologie als sociaal bindmiddel of Juliette de Winter over skeletten & greppels, de sporen van een belegering.

14. Zoek mee naar de verdwenen Romeinse stad ‘De Oude Wereld’
Waar liggen nu precies de restanten van deze verdwenen stad? Dat is en blijft de grote vraag die in dit onderzoeksproject en podcastserie centraal staat.

15. Stofhappen
Ontdek de serie Stofhappen, gemaakt ter ere van het 40-jarige bestaan van de Afdeling Archeologie van de gemeente Den Haag. Thema’s die bijvoorbeeld terugkomen zijn thuiswerken, in de file staan en het recyclen van afval. Hoe werd dit vroeger gedaan? Archeologen Mignonne Lenoir, Peter Stokkel, Jeroen van Zoolingen en geoloog Christiaan Rieffe nemen je mee in actuele thema’s vanuit een archeologisch perspectief.

Facts

Van Beerput tot Maritieme Archeologie, het Romeinse rijk en het werk van de archeoloog. In de Archeo Postcast komt de Archeologie ook thuis tot leven!

 

Archeologische vindplaats Poeldijk:

Met nauwkeurige precisie wordt de bodem in kaart gebracht. 'De sporen zitten hier heel diep’, begint Van der Feijst zijn verhaal. 'Als je goed kijkt, zie je de verkleuringen en sporen in de grond. De kleurverschillen geven aan welke functie een bepaald gebied heeft gehad en zo komen we meer te weten over de mogelijke vondsten die hier verborgen liggen.'

Archeo Podcasts 1

Heb je aanvullingen op dit overzicht van Archeo Podcasts?

Stuur een mailtje naar info@archeologiedagen.nl en we voegen het toe aan de Archeo Postcast luistertips.