Internationale Archeologiedagen

In 2015 werden voor het eerst Archeologiedagen in Nederland georganiseerd. Met veel succes. Dit jaar gaan de dagen nog groter van start met nog meer partners! Kortom Archeologie Leeft! in Nederland. Maar ook in Australië, Nieuw Zeeland, de Verenigde Staten en Denemarken is archeologie ‘hot’.

Wij zetten de internationale archeologiedagen, festivals en weekenden voor je op een rijtje.

Wat: European Archaeology Days
Waar: Europa
Wanneer: jaarlijks in juni

Op 14, 15 en 16 juni 2019 vonden de eerste Europese Archeologiedagen, op initiatief van de Franse Archeologiedagen, plaats. In 18 landen op 1160 locaties werden er workshops, open opgravingen en activiteiten georganiseerd waarbij het publiek behind the scenes van de archeologen mag komen kijken.

Wat: Day of Archaeology
Waar: wereldwijd
Wanneer: jaarlijks in juli
Tijdens de in 2011 gestarte wereldwijde  dag van de Archeologie worden archeologen; archeologie professionals en vrijwilligers opgeroepen om hun foto’s, video’s en teksten te delen. Deze zijn vervolgens te belezen en bekijken op een speciaal daarvoor opgestelde website.

Wat: International Archaeology day
Waar: wereldwijd
Wanneer: jaarlijks in oktober
De International Archaeology Day wordt georganiseerd door het Archaeological Institute of America. Activiteiten vinden vooral plaats in de Verenigde Staten, maar ook in Irak, Slowakije, Rusland, Indonesië, Belize, Nederland, Peru, Denemarken en Myanmar.

Wat: Archeologiedagen Vlaanderen
Waar: Vlaanderen, België
Wanneer: jaarlijks in juni
In 2018 was de eerste succesvolle editie van de Vlaamse Archeologiedagen. Toen bezochten zo’n 6000 mensen bijna 70 activiteiten. In 2019 zijn de Vlaamse Archeologiedagen onderdeel van de European Archaeology Days (zie boven). Tijdens de Archeologiedagen kan je deelnemen aan leerrijke, avontuurlijke en speelse activiteiten om meer te weten te komen over archeologie in al haar facetten.

Wat: Festival of Archaeology
Waar: Verenigd Koninkrijk
Wanneer: jaarlijks in juli
Het twee weken durende ‘Festival of Archaeology’ wordt georganiseerd door de Council for British Archaeology. Iedereen die iets met archeologie doet in het Verenigd Koninkrijk kan meedoen met een programma dat varieert van open dagen tot meegraven, het determineren van vondsten tot re-enactment en van demonstraties en lezingen tot tentoonstellingen en wandelingen.

Wat: Highland Archaeology festival
Waar: Schotland
Wanneer: jaarlijks in oktober
Het Highland Archaeology festival wordt georganiseerd door het Highland Council en duurt twee weken. Er is een breed programma met activiteiten van wandeltochten tot workshops en tentoonstelling. Er is voor ieder wat wils.

Wat: Les Journées nationales de l’Archéologie
Waar: Frankrijk
Wanneer: jaarlijks in juni
Sinds 2010 organiseert het nationaal instituut van Archeologie van Frankrijk namens het ministerie van Cultuur de nationale Franse Archeologiedagen. Naast universiteiten, musea, verenigingen en archieven werken ook de lokale en landelijke overheden mee. Van archeologische dorpen, wandeltochten, congressen tot proeverijen en opgravingen. Vanaf 2019 zijn de Franse Archeologiedagen onderdeel van de European Archaeology Days (zie boven).

Wat: Fortidsmindedag
Waar: Denemarken
Wanneer: jaarlijks in april
De dag van de Deense archeologie wordt georganiseerd door het Deense ministerie van Cultuur. De dag is vooral bedoeld om de Deense bevolking kennis te laten maken met de kastelen, grafheuvels, vestingen en vooral de spannende Deense archeologie. De organisatie zet zich het gehele jaar in om archeologie te promoten.

Wat: Arkeologidag
Waar: Zweden
Wanneer: jaarlijks op laatste zondag van augustus
De Zweedse Archeologiedag wordt georganiseerd door het ‘Bestuur van het Zweeds Nationaal Erfgoed’, onderdeel van de Zweedse overheid. Op deze dag zijn er door het hele land lezingen, workshops ‘hoe word ik een archeoloog?’, oude ambachten en andere creatieve activiteiten voor jong en oud te beleven.

Wat: Archaeology Month
Waar: Verenigde Staten
Wanneer: wisselende data
Tijdens de jaarlijkse Archaeology Month kunnen de Amerikaanse Staten zichzelf aanmelden om activiteiten te organiseren. De maand is opgezet door de SAA (Society for American Archaeology). Zogenaamde ‘State and Provincial Archaeology Education Coordinators zetten zich in om door middel van educatieve materialen archeologie in de Verenigde Staten naar het publiek te brengen.

Wat: Archaeology and Cultural awareness day
Waar: Eureka, California, Verenigde Staten
Wanneer: jaarlijks in oktober
De ‘Archaeology and Cultural Awareness Day’ is onderdeel van Archaeology Month. De dag is een samenwerking tussen staatsbosbeheer, Redwood National Park en de Humbold Universiteit in Eureka. De organisaties en een grote groep vrijwilligers en artisanen geven demonstraties over inheems vlechtwerk en vuursteenbewerking en de straat wordt afgezet voor een grootse archeologische braderie.

Wat: South Carolina Archaeology Month
Waar: South Carolina, USA
Wanneer: jaarlijks in oktober
De Archeologie Maand in de Amerikaanse staat South Carolina vond in 2017 voor de 26e keer plaats. De maand heeft elk jaar een nieuw thema. Een van de festiviteiten is bijvoorbeeld het international archeologie film festival Arkhaios.

Wat: Living Archaeology Weekend
Waar
: Kentucky, Verenigde Staten
Wanneer: jaarlijks  in het derde weekend van september.
Dit tweedaagse festival in de Amerikaanse Staat Kentucky is onderdeel van de Archeologiemaand van Kentucky. Het festival is gratis en wordt onder andere gesponsord door de stichting voor professionele archeologen en de Kentucky Archeologische Survey. Op vrijdag vindt een speciaal educatief programma voor scholieren plaats. Zaterdag staat geheel in het teken van het  algemene publiek.

Wat: National Archaeology Week
Waar: Australia
Wanneer: jaarlijks in de derde week van mei
De Australische Archeologie Week heeft als doel om bewustzijn te creëren voor het archeologische erfgoed van Australië. Daarbij wordt zowel aandacht besteed aan de archeologie van Australië als Australische archeologen die aan het werk zijn in het buitenland. Er worden open opgravingen, re-enactments, lezingen en tentoonstelling georganiseerd door het hele land.

Wat: New  Zealand Archaeology Week
Waar: New Zealand
Wanneer: jaarlijks in april
Het belang van de New Zealand Archaeology Week, georganiseerd door de New Zealand Archaeological Organisation, is vooral om archeologische erfgoed te beschermen en hierover bewustzijn te creëren. De organisatie heeft een coördinerende rol, activiteiten worden georganiseerd door musea, archeologen, erfgoed en Maori organisaties.

Facts

  • Vaak door overheidsinstellingen georganiseerd.
  • Meeste initiatieven in de VS en Groot-Brittannië
Internationale Archeologiedagen 2

Wist je dat in 2019 de eerste European Archaeology Days plaatsvonden op 14, 15 en 16 juni? In maar liefst acht Europese landen kon je op die dagen terecht voor allerlei archeologische workshops, lezingen, open opgravingen en andere activiteiten.