Internationale Archeologische Film Festivals

Archeologie spreekt tot de verbeelding. Wie waande zichzelf als kind niet als Indiana Jones in de jungle? Het is dan ook niet vreemd dat archeologische plaatsen of personen vaak de hoofdrol spelen in films. Dan denk je wellicht als eerste aan films over mummies, gladiatoren en de oude Grieken. Maar er worden ook veel documentaires gemaakt over archeologie. Internationaal zijn er verschillende festivals waar archeologen en filmmakers hun films kunnen tonen.

Wij zetten de bekendste archeologische filmfestivals voor je op een rijtje. Nu rest alleen nog de vraag: Wanneer krijgt Nederland een archeologisch filmfestival?

 

Wat: RAI Film Festival van de Royal Anthropology Institute
Waar:
Bristol, Verenigd Koningkrijk.
Wanneer:
tweejaarlijks in maart of april.

Tijdens het RAI Film Festival van Bristol worden films met thema’s uit de etnografie, antropologie en archeologie van over de hele wereld vertoond. De films maken kans op meerdere prestigieuze prijzen. Het festival wordt georganiseerd vanuit verschillende universiteiten waardoor het zich vooral richt op studenten, wetenschappers en filmmakers. Ook de Universiteit van Southern California in de Verenigde Staten is een partner van het film festival. Het overkoepelende doel is om een dialoog te creëren tussen academici, visuele media professionals en het publiek.

—-

Wat: TAC Film Festival
Waar:
Eugene, Oregon, Verenigde Staten
Wanneer:
jaarlijks in mei.

Het gratis filmfestival van ‘The Archaeology Channel’ wordt elk jaar in Eugene georganiseerd en duurt vier dagen. Tijdens dit festival wordt een brug geslagen tussen archeologie en filmmakers, maar niet per se het publiek. Het doel is om de opmerkelijke diversiteit aan cultuur zowel in het verleden als het heden een plaats te geven in de wereld van vandaag. Daarom worden er films van over de hele wereld vertoond. Naast het vertonen van films is er jaarlijks een congres over Cultural Heritage Film en is er een prijsuitreiking voor de beste films.

—-

Wat: Arkhaios Film Festival
Waar:
Hilton Head, South Carolina, Verenigde Staten
Wanneer: Jaarlijks in oktober.

In South Carolina werd oktober zo’n 25 jaar geleden uitgeroepen tot de maand van de archeologie. Het Arkhaios Film Festival startte in 2013 als onderdeel hiervan. Het is samenwerkingsproject tussen diverse musea en het instituut van Archeologie van de Universiteit van South Carolina. Per jaar worden circa veertig films vertoond. Het festival is vooral gericht op films van lokale filmmakers ter promotie van lokaal erfgoed. Het doel van het festival is om een platform te creëren waarin films worden vertoond die de traditionele kanalen meestal links laten liggen.

—-

Wat: Rassegna Internazionale del Cinema Archeologico
Waar: Museo Civico di Rovereto, Italië.
Wanneer: Tweejaarlijks in oktober.

Het festival ontstond in 1990 met een congres over een bekende Italiaanse archeoloog Paolo Orsi. Het doel van het congres was om het publiek als het ware te doen ontwaken en het belang van de archeologie en vooral het behoud van archeologische monumenten te promoten. De grootste partner van het festival is ‘Archeologia Viva’ het grootste archeologische tijdschrift van Italië. Op het festival worden circa zeventig films vertoon met onderwerpen variërend van archeologie, antropologie, geschiedenis tot  paleontologie. De nadruk ligt op het belang en de conservering van cultureel erfgoed. Het festival is onderdeel van Fedarcine.

—-

Wat: Icronos (Festival International du Film d’Archéologie de Bordeaux)
Waar: Bordeaux, Frankrijk
Wanneer: Elke twee jaar in oktober.

Het Icronos festival ontstond in 1988 vanuit de wens van een groep vrijwilligers om via het tonen van documentaires over opgravingen, archeologie meer naar het publiek te brengen. Met een looptijd van bijna dertig jaar is het één van de oudste filmfestivals van Europa.  Het festival weet een uitzonderlijke combinatie van onderzoekers, filmmakers en publiek van alle leeftijden en sociale achtergronden te bereiken. Ook wordt er intensief samengewerkt met zowel de organisatoren van Europese filmfestivals als Kiel, Brussel en Split als met de lokale overheden. Het festival is onderdeel van Fedarcine.

 

Wat: Nyon International Festival of Archaeological Films
Waar:
Nyon, Zwitserland
Wanneer:
Elke twee jaar.

Elke twee jaar wordt in het Romeinse museum van Nyon een internationaal filmfestival georganiseerd. Het festival is in de eerste plaats bedoeld om het publiek de mogelijkheid te geven om de verscheidenheid aan opvattingen en ideeën binnen de archeologie te ervaren. Ook worden de meest recentelijk archeologische ontdekkingen gepresenteerd. In vier dagen worden circa veertig films vertoond, in sessies met verschillende onderwerpen en vaak met korte lezingen. De toegang is gratis en er worden naast prijzen voor de beste producties ook publieksprijzen uitgereikt. Het festival is onderdeel van Fedarcine.

Wat: Split International Archaeology Film Festival
Waar: Split, Kroatië
Wanneer: Tweejaarlijks in november.

In samenwerking met het ministerie van cultuur in Kroatië, de provincie Dalmatië, de gemeente Split en het Kroatisch museum voor Archeologie wordt sinds 2010 in Split een internationaal film festival georganiseerd. Het doel van het festival is vooral om het belang van cultureel erfgoed te duiden en de bescherming van archeologische monumenten te promotenHet festival is onderdeel van Fedarcine.

Wat: FICAB (festival internacional de Cine Arqueologico del Bidasoa)
Waar:
Spanje
Wanneer:
jaarlijks in november.

In het Romeinse museum van Oiasso in Spanje wordt elk jaar een vijf dagen durend archeologisch film festival georganiseerd. Het is een samenwerking tussen het museum en de gemeente van de stad Irun. Het doel van het festival is om archeologie via audio-visuele middelen naar het publiek te brengen. Het festival is onderdeel van Fedarcine.

Facts

  • Veel van de Europese archeologische filmfestivals zijn onderdeel van Fedarcine: European Federation of Film Festivals on Archaeology and Cultural Heritage.
© Carsten Frenzi

Wist je dat de eerste film met een archeoloog in de hoofdrol uit 1932 dateert?
De film 'The Mummy' heeft een egyptoloog als protagonist. Dit is niet vreemd, de film kwam niet lang na de befaamde ontdekking van het graf van Toetanchamon uit. Een expeditie onder leiding van Howard Carter stuitte in 1922 op de tombe van de jonge Egyptische farao. Na opening van het graf stierven maar liefst tweeëntwintig mensen onder verdachte omstandigheden. Zo ontstond het idee van ‘de vloek van de farao’.