Nationale Archeologiedagen (NL)

Archeologie Leeft echt tijdens de Nationale Archeologiedagen die jaarlijks in Nederland worden gehouden. Drie dagen lang nemen archeologen, amateurarcheologen en andere liefhebbers, het publiek mee in de wondere wereld van ons rijke verleden en tonen de schatten die daarvan getuigen.

Publieksmanifestatie

Tijdens de Nationale Archeologiedagen kan het publiek binnenkijken achter deuren die normaal gesloten blijven. Wat doet een opgravingsbureau en welke schatten liggen verborgen in de archeologische depots? Je kunt op pad met een gids, wandelend of fietsend langs bijzondere archeologische locaties. Lezingen en tentoonstellingen vertellen de verhalen achter opgravingen en bijzondere objecten. En heb je zelf iets gevonden? Neem het mee naar een kenner. Ook kun je zelf aan de slag! Als je geluk hebt bij een opgraving maar ook bij Archeolabs en ArcheoHotspots kun je je handen vuil maken, samen met de archeologen. De Nationale Archeologiedagen is de grootste archeologische publieksmanifestatie van Nederland.

Stichting Nationale Archeologiedagen

De Stichting Nationale Archeologiedagen zet zich, naast de organisatie van de Archeologiedagen, in voor het bevorderen van de zichtbaarheid en beleefbaarheid van de Nederlandse archeologie. De stichting initieert en ontwikkelt projecten ter bevordering van de Nederlandse archeologiebeleving, waaronder Archeologie Leeft.

De Nationale Archeologiedagen 2020 vinden plaats op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 oktober. Doe mee!

 

Facts

  • Een initiatief van de Stichting Nationale Archeologiedagen
  • In 2015 gestart met een pilot
  • 200 locaties door het hele land
  • Meer dan 300 activiteiten
  • Ruim 45.000 bezoekers

Toegankelijk erfgoed:

Erfgoed moet voor iedereen toegankelijk zijn en we moeten er allemaal aan deel kunnen nemen. Te beginnen bij de jongste generatie. Als je je geschiedenis kent, weet je beter wat je toekomst is. Ons erfgoed geven we zo door aan volgende generaties.

Rik Janssen (Gedeputeerde Zuid-Holland)

Wist je dat?

Wist je dat er niet alleen in Nederland archeologiedagen worden georganiseerd? Ook in Denemarken, Frankrijk, de Verenigde Staten en Spanje vinden regelmatig dagen, weekenden en maanden geheel in het teken van de archeologie plaats. Je vindt hier een overzicht van internationale archeologiedagen.