© Laurens Mulkens

Stichting Nationale Archeologiedagen

Archeologie Leeft! is een initiatief van Stichting Nationale Archeologiedagen. Stichting Nationale Archeologiedagen wil het grote publiek betrekken bij archeologie met activiteiten en verhalen die leuk, prikkelend en leerzaam zijn. Voor jong en oud. Door boeiende thema’s uit de geschiedenis van de mens te belichten en te plaatsen in de huidige context. De stichting is opgericht om de archeologie weer midden in de maatschappij te brengen, terug naar het publiek. Wij zien het als onze missie de rijkdom en het verhaal van de archeologie een podium te geven en kinderen en volwassenen met aansprekende thema’s te inspireren, prikkelen, informeren en te vermaken.

Verhalen die erom vragen verteld te worden

We leven in Nederland letterlijk op bodemschatten die ons veel vertellen over onze geschiedenis. Over de ‘kleine geschiedenis’, het leven van onze voorouders door de eeuwen heen. Maar ook over grotere thema’s, die niet alleen toen maar ook nu nog actueel- of zelfs urgent zijn. Denk aan onderwerpen als het klimaat, urbanisatie, handel, voeding, het samenleven tussen verschillende groepen mensen. Aan de hand van de kleinste voorwerpen leggen archeologen hele, onvermoede werelden bloot. En worden meerdere lagen van de geschiedenis van de mens prikkelend en met verbeeldingskracht tot leven gebracht. Archeologie wordt door de veelzijdigheid niet voor niets de ‘wetenschap van alles’ genoemd. Die ons verbindt met het verleden en ook nog eens veel leert over het heden.

Nationale Archeologiedagen

Tijdens de drie dagen durende Archeologiedagen in oktober, bieden we jaarlijks samen met ruim 300 partners het publiek aansprekende en gevarieerde activiteiten. Die niet alleen interessant zijn voor het hele gezin, maar ook voor de fijnproever. Bezoekers kunnen op allerlei manieren participeren: ze kunnen lezingen en exposities bijwonen, wandelen, workshops volgen, maar ook zelf de mouwen opstropen en meedoen tijdens real time opgravingen.

Samenwerkingspartners

Stichting Nationale Archeologiedagen leunt op een groot samenwerkingsverband van instellingen uit de erfgoed- en museale sector, universiteiten en hogescholen, gemeenten, provincies, fondsen en vele vrijwilligers. Met de Archeologiedagen en Archeologie Leeft! bundelen we in feite het gehele veld. Met de hulp van onze partners kunnen we de Archeologiedagen mogelijk maken en zorgen we ieder jaar weer voor een daverend programma.

Tot onze trouwe partners behoren het Rijksmuseum van Oudheden, Het Fonds voor Cultuurparticipatie, de AWN (Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie), de Provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Gelderland, Limburg, Utrecht, Flevoland en Noord-Brabant, de Archeohotspots, de Universiteit Leiden, de Erfgoedstem, ARCH Magazine en nog vele anderen.

Behaalde mijlpalen

Sinds de oprichting in 2015 hebben we met onze organisatie in drie jaar grote stappen kunnen zetten. Het publieksbereik van de Archeologiedagen is gegroeid van 21.000 in 2015, naar 35.000 in 2016, 45.000 bezoekers in 2017 en maar liefst 56.000 tijdens de meest recente editie van de archeologiedagen oktober 2018. De bezoekers waren van alle leeftijden en hebben niet alleen plezier beleefd aan meer dan 350 activiteiten verspreid over het land, maar ook kennis gemaakt met de wereld van de archeologie. De reacties waren – tot onze grote vreugde – overweldigend. De Archeologiedagen konden steeds op veel media-aandacht rekenen. Lokaal, regionaal en landelijk.

Niet alleen de Stichting Nationale Archeologiedagen, maar ook de pers is het er unaniem over eens: Archeologie is weer springlevend! Wij geloven erin en hebben de ambitie met elkaar de archeologie in Nederland in de komende jaren nog verder tot leven te brengen.

Bekijk hier het Online Magazine van de Archeologiedagen in 2018.

Facts

  • De eerste editie van de Nationale Archeologiedagen was in 2015
  • Het publieksbereik van de dagen is gegroeid van 21.000 in 2015, 35.000 in 2016, 45.000 in 2017 en 56.000 in 2018
  • Elk jaar doen er honderden deelnemers (musea, archeologische diensten, gemeenten, depots en andere organisaties) mee
  • De eerstvolgende editie vindt plaats op 11, 12 en 13 oktober 2019

Janneke Berkelbach (directeur Stichting Nationale Archeologiedagen):

We leven in Nederland letterlijk op bodemschatten die ons veel vertellen over onze geschiedenis.

Archaeology Lives!

Wist je dat...

...er in het buitenland al vele jaren Archeologiedagen plaats vinden? Bijvoorbeeld in Amerika, Zweden, Engeland en Frankrijk.