De Archeonacht

De Archeonacht is een avond waarin de spannende kant van archeologie beleefd kan worden. De nacht wordt geprogrammeerd door de Young Underground Professionals, een platform & denktank van young professionals met een frisse blik op archeologie en publiek, die willen laten zien dat archeologie niet stoffig hoeft te zijn. Ieder jaar is de Archeonacht de aftrap voor de Nationale Archeologiedagen, die in het weekend erna plaatsvinden.

Tijdens de Archeonacht kan het publiek kennis maken met de spannende actuele kant van archeologie. Hedendaagse thema’s worden in een historisch daglicht gezet en vice versa. Zo konden bezoekers tijdens de editie van 2019 verschillende interactieve sessies bijwonen, bijvoorbeeld over de archeologie van drugs en over forensische archeologie waarbij de vraag centraal staat: hoe helpt forensische archeologie misdrijven oplossen?

Tijdens de Archeonacht worden de grenzen opgezocht tussen de archeologie en andere vakgebieden, zoals nieuwe media, theater en literatuur. Ook zijn er workshops waarin bezoekers in de voetsporen van de archeoloog treden, virtual reality belevingen, kun je op speeddate gaan met een archeoloog en word je meegenomen langs de wereldberoemde collectie van het RMO.

In 2018 vond de eerste editie van de Archeonacht plaats. Dat jaar was het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed, waarin oktober was uitgeroepen tot de ‘maand van de opgegraven geschiedenis’, met de Archeonacht als officiële aftrap.

Bekijk hieronder het programma van de Archeonacht van 2019, geprogrammeerd door de Young Underground Professionals, of ga naar de website van de Archeonacht.

In verband met de corona maatregelen, kon de Archeonacht in 2020 helaas niet plaatsvinden. We hopen in het najaar 2021 weer een Archeonacht te organiseren. Wil je op de hoogte blijven, abonneer je op de nieuwsbrief van de Nationale Archeologiedagen

Facts

  • Initiatief van Stichting Nationale Archeologiedagen
  • De Archeonacht wordt geprogrammeerd door de Young Underground Professionals
  • De eerste editie vond plaats op 6 oktober 2018 in het Rijksmuseum van Oudheden, als onderdeel van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed
  • De Archeonacht is de aftrap van de Nationale Archeologiedagen
Archeonacht

Wist je dat de Archeonacht geprogrammeerd wordt door de Young Underground Professionals? Dit is een platform & denktank van young professionals met een frisse blik op archeologie en publiek. Ben jij tussen de 25-40, afgestudeerd en wil je meedenken over nieuwe manieren om archeologie naar het publiek te brengen (je hoeft geen archeoloog te zijn!)? Stuur dan een mailtje naar info@archeologiedagen.nl.