Internationale Archeologiedagen

De Archeonacht

Speciaal voor de Archeonacht opent het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden tot in de nachtelijke uurtjes haar deuren. Bezoekers kunnen 's avonds door het museum dwalen, VR archeologie beleven, genieten van theater, archeologische documentaires kijken, meedoen aan workshops en in gesprek gaan met de archeoloog. Jonge archeologen presenteren hun spannende onderzoek aan het publiek. De Archeonacht is een avond waarin jong en oud kan zien dat archeologie niet stoffig hoeft te zijn!

In 2018 vond de eerste editie van de Archeonacht plaats. Dat jaar was het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed, waarin oktober was uitgeroepen tot de ‘maand van de opgegraven geschiedenis’, met de Archeonacht als officiële aftrap.

Het idee achter de Archeonacht is om jong en oud te laten zien hoe leuk en interessant archeologie is én dat archeologie het niet stoffig hoeft te zijn. Tijdens de Archeonacht worden daarom de grenzen opgezocht tussen de archeologie en andere vakgebieden, zoals nieuwe media, theater en literatuur. De programmering wordt verzorgd door de ‘Young Underground Professionals’, een platform & denktank van young professionals met een frisse blik op archeologie en publiek.

 

Spoken word en muziek

Tijdens de editie van 2018 kon het publiek genieten van een dynamisch spoken word en muziekoptreden van drie zogenaamde ‘woordkunstenaars’ van de Poetry Circle, een landelijk platform van spoken word artiesten. Zij doken in het gevoel van archeologie. Wat doet het met ons als wij over het verleden nadenken? En wat zullen de archeologen over een paar honderd jaar van óns terug vinden?

De jonge archeoloog aan het woord

Drie jonge archeologen presenteerden hun onderzoek aan het publiek van de Archeonacht. Zo vertelde Jeroen van Zoolingen (Gemeente Den Haag) over Den Haag van 5000 jaar geleden, Joris Brattinga over de zes magische zwaarden uit de Bronstijd en bio-archeoloog Lisette Kootker liet aan de hand van menselijke resten zien dat je bent wat je eet, letterlijk.

Schrijven over archeologie

Archeoloog én schrijver Linda Dielemans gaf tijdens de Archeonacht een drukbezochte schrijfworkshop. Eerst kreeg het publiek een rondleiding langs de Nederlandse collectie van het RMO, waarna zij zelf een verhaal gingen schrijven. Met een archeologisch tintje natuurlijk.

Archeologische VR-experience

De archeologen van Den Haag lieten de bezoekers van de Archeonacht zien hoe zij Virtual Reality gebruiken bij hun archeologische onderzoek. Mensen mochten de VR-experience zelf ook beleven! Met de VR-bril op kon je door het prehistorische dorp wandelen dat 5000 jaar later uit zou groeien tot Den Haag.

Spectaculaire lichtshow

Tijdens de spetterende lichtshow op de tempel in de welkomsthal van het Rijksmuseum van Oudheden, werd de bezoeker meegenomen in de geschiedenis van het museum.

Daarnaast konden er Romeinse hapjes geproefd worden, namen tientallen mensen mee aan de rondleidingen door het museum, speelden kinderen het spel van de ‘Break in-Box’ en kon je ontdekken wat Pull Tab Archaeology was.

Dit jaar zal de Archeonacht op zaterdag 5 oktober plaatsvinden, wederom in het Rijksmuseum van Oudheden. De programmering is druk in de maak. Ook dit jaar belooft de Archeonacht, naast een nachtelijke dwaaltocht langs de topstukken van oude culturen, weer een mysterieuze, onvergetelijke archeologische ervaring te worden.

Ga naar de website van de Archeonacht.

Facts

  • Initiatief van Stichting Nationale Archeologiedagen, met dank aan Provincie Zuid-Holland
  • De eerste editie vond plaats op 6 oktober 2018 in het Rijksmuseum van Oudheden, als onderdeel van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed
  • De Archeonacht is de aftrap van de Nationale Archeologiedagen
  • De Archeonacht is tevens onderdeel van het programma van Weekend van de Wetenschap
  • De Archeonacht wordt geprogrammeerd door de Young Underground Professionals
  • Het programma is voor jong en oud, kenner en leek
Archeonacht

Wist je dat de Archeonacht geprogrammeerd wordt door de Young Underground Professionals? Dit is een platform & denktank van young professionals met een frisse blik op archeologie en publiek. Ben jij tussen de 25-40, afgestudeerd en wil je meedenken over nieuwe manieren om archeologie naar het publiek te brengen (je hoeft geen archeoloog te zijn!)? Stuur dan een mailtje naar info@archeologiedagen.nl.