Young Underground Professionals

Young Underground Professionals

Publieksarcheologie is een hot topic: archeologie mag, moet zelfs, gedeeld worden! De ervaring leert dat er in Nederland écht een groot publiek geïnteresseerd is in archeologie, mits het verhaal op een boeiende manier wordt gebracht. Om te onderzoeken hoe archeologische verhalen zo verteld kunnen worden dat het publiek wordt geraakt, zijn de Young Underground Professionals in het leven geroepen.

De Young Underground Professionals zijn een platform/denktank van young professionals met een frisse blik op archeologie en publiek, die de grenzen tussen archeologie en andere disciplines willen verkennen. De Yuppen, natuurlijk een knipoog naar de Young Urban Professionals, is een groep van jonge archeologen, historici en erfgoedspecialisten werkzaam in de archeologie. Zij begrijpen dat je de taal van het publiek moet spreken (zonder vakjargon als het even kan) en zien de kracht van het samenwerken met gebieden buiten de archeologie, zoals fotografie, mode, literatuur, technieken en nieuwe media.

Archeonacht

Ieder jaar verzorgen de Yuppen de programmering voor de Archeonacht, een avond vol archeologiebeleving in het Rijksmuseum van Oudheden (bekijk de pagina van de Archeonacht hier). Hierbij gaan zij op zoek naar manieren om de bezoeker mee te nemen in de belevingswereld van de archeoloog.

In 2018 werden de Yuppen finalist in de prijsvraag Utrecht Wereldberoemd met hun idee: ‘Archeo Express: een treinreis door de tijd’, waarbij de verborgen archeologie van Utrecht met 3d projectie virtueel tot leven wordt gewekt voor iedereen die ’s avonds in de trein stapt. Bekijk meer over dit project hier.

Steeds vaker worden Yuppen gevraagd om workshops op gebied van archeologie te verzorgen of mee te denken in musea en andere organisaties. Heb je een leuk archeologisch publieksproject en wil je dat de Young Underground Professionals met je meedenken? Dan kun je een mailtje sturen naar info@archeologiedagen.nl. We gaan graag met je in gesprek!

Wil je Young Underground Professionals worden?

Ben jij tussen de 25 en 35 jaar oud en lijkt het je leuk om deel uit te maken van de Young Underground Professionals? Dan zijn we heel benieuwd naar jouw ideeën. En goed om te weten: je hoeft zeker geen archeoloog te zijn om mee te doen. Ben jij bijvoorbeeld een goede schrijver, marketeer, filmer, storyteller of inspirerende denker met interesse voor archeologie? Dan ben je meer dan welkom!

What’s in it for you?

– Ervaring opdoen met het organiseren van archeologische publieksactiviteiten
– Verbreden van je netwerk en toegang tot het netwerk van onze stichting
– Ruimte voor eigen ideeën en visies
– Een plek om je ideeën te toetsen met gelijkgestemden
– Samenwerking met andere disciplines

Voor vragen mail naar: info@archeologiedagen.nl.

Facts

  • De Yuppen zijn een initiatief van Stichting Nationale Archeologiedagen
  • De Yuppen programmeren sinds 2018 de Archeonacht in het Rijksmuseum van Oudheden
  • De Yuppen werden finalist tijdens de prijsvraag Utrecht Wereldberoemd in 2018.
  • De Yuppen bestaan momenteel uit: Lara Boon, Evelien Bosman, Esther van den Brink, Donna Dieperink, Margot de Haan, Diederick Habermehl, Anne van Hazel, Evelien Hopman, Anne Krauwer, Robin Hoeks, Jesper de Raad, Rik Semeijn, Joerie van Sister, Merel Spithoven en Bert van der Zwaluw

Young Underground Professionals:

Iedereen met een liefde voor publieksarcheologie mag meedoen. Ben jij bijvoorbeeld een goede schrijver, marketeer, filmer, storyteller of inspirerende denker met interesse voor archeologie? Dan zoeken we jou!

Young Underground Professionals 1

YUP worden?

Ben jij tussen de 25-35 jaar, afgestudeerd en wil je meedenken over nieuwe manieren om archeologie naar het publiek te brengen (je hoeft geen archeoloog te zijn!)? Stuur dan een mailtje naar info@archeologiedagen.nl.