• Wat

    Archeologie in etalages

  • Waar

    Romeins kwartier in Heerlen-centrum

  • Wie

    Ondernemers, in samenwerking met Romeins Kwartier Heerlen

#archeosucces

Archeologie in de etalage: een kijkje in het Romeinse verleden van Heerlen!

In Heerlen is wel een heel bijzonder project tot leven gekomen. Om het Romeinse verleden van de stad te benadrukken zijn er - op initiatief van ondernemers - vitrinekastjes geplaatst in de etalages van winkels en horecagelegenheden. Hierin bevinden zich bijzondere objecten of exacte replica's van voorwerpen uit de Romeinse tijd.

Publiek

Op initiatief van lokale ondernemers in Heerlen wordt de Romeinse archeologie toegankelijk gemaakt voor een breed publiek. Winkelend bezoek en gasten van horecagelegenheden komen lokale bodemvondsten tegen tijdens hun dagjes uit of kunnen bewust een route lopen om ze allemaal te bezichtigen. Een initiatief door én voor het publiek in Heerlen. Op de website kunnen deze vondsten nogmaals worden bestudeerd.

Het is een wandelroute van 3,2 km, die je langs de ondernemers leidt in het romeins kwartier in Heerlen. In elk vitrinekastje is een ander object uit de Romeinse tijd te vinden. Zo ontdek je artefacten of replica’s van vondsten die aansluiten bij het beroep of de locatie van de ondernemer. Vondsten die normaal achter de schermen worden opgeslagen, omdat je nou eenmaal niet alles in het museum kwijt kunt.

Locatie

Een kijkje in het Romeinse verleden van Heerlen! 4

De gekozen objecten benadrukken de Romeinse geschiedenis van Heerlen en met bijzonder het Romeins Kwartier Heerlen. Door de archeologische objecten middenin de etalages te plaatsen krijgen zij een prominente, maar ook subtiele positie in een hedendaagse context. Al 41 ondernemers in Heerlen werken mee. Neem een kijkje en bewonder het verleden tussen het heden!

Bekijk hier meer projecten van het Romeins Kwartier in Heerlen, waar archeologie een belevenis van nu wordt!

Succesfactoren

  • Locatie

  • Publiek

Carola van Iersel:

we zoeken naar een origineel artefact wat een relatie heeft met het huidige winkelaanbod. Daardoor kunnen mensen dus ook zien dat het huidige winkelaanbod eigenlijk helemaal niet zoveel afwijkt van het winkelaanbod 2000 jaar geleden.

Heerlen mijn stad

Een kijkje in het Romeinse verleden van Heerlen! 2

Archeoweetje!

Coriovallum, een grote Romeinse nederzetting, ontstond zo’n tweeduizend jaar geleden op het kruispunt van twee Romeinse wegen, middenin en onder het huidige Heerlen.