• Wat

    Tijdscapsule

  • Waar

    Museum Arnhem

  • Wie

    Museum Arnhem en ArtEZ University of the Arts

#archeosucces

Tijdscapsule in tuin van Museum Arnhem

Voor de lezer uit het jaartal 3021: er ligt een tijdscapsule voor je klaar in de beeldentuin van Museum Arnhem. Wat zit er in deze geheimzinnige zwarte kubus verborgen, en waarom ligt het daar begraven?

Cross over

Museum Arnhem en ArtEZ University of the Arts werkten samen voor het kunstproject Reverse Archaeology. Voor dit project werd een tijdscapsule begraven in de beeldentuin van museum Arnhem, waarvan de inhoud pas over duizend jaar zal worden ontsloten. De studenten die hebben meegewerkt aan het project deden onderzoek naar de vraag hoe de wereld er over zo’n lange tijd uit zou zien.

De inhoud van de capsule bestaat uit een verzameling kunstobjecten, samengesteld door zestien studenten van BEAR Fine Art. Onder leiding van kunstenaarsduo Iratxe Jaio en Klaas van Gorkum hebben zij zich gebogen over de vraagstukken die het bewaren van kunst op zo’n lange termijn met zich meebrengt.

Hoe zal het landschap waarin de capsule weer wordt opgegraven er over duizend jaar uit zien? Bestaat de mensheid dan nog wel? En zo ja, spreken de mensen dan nog wel dezelfde taal? Hoe zullen zij dit nalatenschap beschouwen? Zal kunst de diepe kloof tussen ons en de verre toekomst weten te overbruggen?

Een catalogus met daarin de inhoudsomschrijving van de capsule is overhandigd aan stadsarcheoloog Martijn Defilet, die bij het graven van het gat voor de tijdcapsule betrokken was. Uiteraard werd er tijdens het graven nog archeologisch onderzoek gedaan, en kwamen er nog wat vondsten tevoorschijn. Zo werd dit een bijzonder project dat verleden, heden en toekomst met elkaar verbindt!

Voor meer informatie over dit project kijk hier.

Succesfactoren

  • Cross-over

Martijn Defilet:

Voor mij zijn dit soort projecten de krenten uit de pap. De doos is weliswaar een hedendaags object, maar ik neem het op in mijn archeologisch dossier.

De Gelderlander

Tijdscapsule in tuin van Museum Arnhem 1

Archeoweetje!

De capsule bestaat uit een zwarte kubus van een kubieke meter, waarvan de inhoud pas over duizend jaar zal worden ontsloten.