• Wat

  Interactieve tentoonstelling over de nieuwste ontwikkelingen in de archeologie

 • Waar

  Eindhoven

 • Wie

  Het preHistorisch Dorp

#archeosucces

ArcheoFactory

Hoe komt een archeoloog eigenlijk van bodemvondsten naar een verhaal, een beeld, over het verleden? Hoe worden vondsten verhalen?
De ArcheoFactory is een modern lab op het museumpark het preHistorisch Dorp in Eindhoven, waarin je zelf ervaart wat er met de nieuwste technologieën over het verleden te ontdekken valt. Hier leer je hoe archeologen te werk gaan en hoe je zelf een reconstructie kunt maken van het verleden - net als een archeoloog.

Publiek

In 2022 bestaat het preHistorisch Dorp 40 jaar. Ontstaan uit een fascinatie voor het archeologisch experiment is het uitgegroeid tot een openluchtmuseum waarin beleving en visualisatie de belangrijkste pijlers geworden zijn. Op zondag 19 juni 2022 tijdens de Archeologiedagen vierde het preHistorisch Dorp tijdens haar jubileum daarom de archeologie met de opening van het Archeolab!

Archeolab

In dit moderne lab ontdek je alles over archeologie, mag je zelf onderzoek doen naar de geschiedenis van de mensen. Met verschillende moderne technologieën kom je erachter hoe mensen woonden, wat ze aten, wie ze waren, waar ze mee werkten, wat ze droegen en nog veel meer. Hier kun je zélf ervaren wat er met de nieuwste technologieën over het verleden te ontdekken valt. Net als een archeoloog maak je een reconstructie van het verleden op basis van vondsten. Er staat altijd een historisch bewoner voor je klaar met meer informatie en uitleg, zodat jij alles over archeologie kunt ontdekken!

Kom meer te weten over dit nieuwe moderne Lab.

Cross over

Technologische innovaties geven archeologen de mogelijkheid gedetailleerder onderzoek te doen: van chemische analyses tot DNA-reconstructies en van grondradar tot microscopie. Deze innovaties bieden nieuwe perspectieven én maken het beeld dat Het preHistorisch Dorp van het verleden kan laten zien completer. Om die nieuwe perspectieven voor iedereen toegankelijk te maken, ontwikkelden het dorp de ArcheoFactory.

Maatschappelijk

Educatief

Een bezoek aan het preHistorisch Dorp is niet alleen heel leuk en actief, het is ook erg leerzaam. De historische bewoners leren je hoe we vroeger leefden. Soms zijn daarin paralellen te vinden met het leven van vandaag de dag, maar soms zie je juist enorme verschillen met nu. Bovendien mag je zelf bezigheden uit het verleden ervaren door het uitoefenen van oude ambachten. Na een bezoek aan dit museum heb je hoe dan ook iets nieuws geleerd.

Lees hier meer over het preHistorisch Dorp Eindhoven.

Succesfactoren

 • Cross-over

 • Maatschappelijk

 • Publiek

Bezoeker:

Een moderne toevoeging aan het museum waar je in één keer leert hoe je van vondsten verhalen kunt maken

ArcheoFactory

Archeoweetje!

Het preHistorisch Dorp is hét openluchtmuseum van Eindhoven, gelegen in de groene Genneper Parken. Hier beleef je het verleden, van vroege prehistorie tot late middeleeuwen.