• Wat

    archeologie voor oorlogsveteranen en soldaten

  • Waar

    Waterloo, België

  • Wie

    Britse liefdadigheidsinstelling Waterloo Uncovered

© Waterloo Uncovered
#archeosucces

Waterloo Uncovered

Sinds 2015 wordt er in het gebied van de beroemde Slag bij Waterloo (België) archeologisch onderzoek gedaan in samenwerking met oorlogsveteranen en soldaten in actieve dienst. Liefdadigheidsinstelling Waterloo Uncovered probeert hen op deze manier te helpen bij hun herstel, opleiding en overgang naar het ‘normale’ leven.

Bron: Archeologie Magazine

Maatschappelijk

Dat archeologie helend kan zijn, is voor de oprichters van Waterloo Uncovered al lang bekend. Het project werd in 2015 opgezet door twee Britse militairen met een archeologische achtergrond, Mark Evans en Charlie Foinette. Mark (Afghanistan-veteraan) en Charlie (nog werkzaam als militair in Irak) kennen de zware psychologische gevolgen van het militaire leven als geen ander. Zij ontdekten dat archeologie en de positieve invloed die opgraven op de geest heeft, hielp. Zo kwamen ze op het idee om  professionele campagnes te organiseren in het gebied waar de befaamde slag van Waterloo plaatsvond, waarbij archeologen van verschillende universiteiten (zoals de Universiteit van Glasgow en Universiteit Utrecht) nauw samenwerken met veteranen en soldaten uit Nederland en Engeland.

De veteranen en soldaten, die veelal fysiek of mentaal letsel en/of posttraumatische stress syndroom (PTSS) opgelopen hebben gedurende hun diensttijd, zijn gebaat bij de opgravingen. ‘Het is echt indrukwekkend om te zien hoe veteranen hier vaak met gebogen hoofd arriveren maar al enkele uren later rondhuppelen met opgeheven hoofd en de borst vooruit’, aldus een betrokken vrijwilliger uit Zwolle. De betrokken militairen mogen mee graven en leren van alles over de bijzondere geschiedenis van het gebied. Dit helpt niet alleen hun zelfvertrouwen en gezondheid te herstellen en maar biedt hen ook de kans hun militaire expertise te delen met de archeologen. Een prachtige combinatie!

Waterloo Uncovered voert al sinds 2015 opgravingen uit op delen van het slagveld (bekijk een video impressie hier). In die tijd hebben ze belangrijke nieuwe ontdekkingen gedaan over de intense en bloederige gevechten en over de mannen die deelnamen aan de strijd. Tijdens de laatste campagne in 2019 is een team van militaire veteranen en soldaten in actieve dienst naar Waterloo afgereisd om het veldhospitaal van Wellington op te graven. Hier kregen duizenden gewonde soldaten primitieve eerste hulp tijdens de slag van 1815, die eindigde in de verpletterende nederlaag van Napoleon.

“Het wordt uitdagend en aangrijpend om de site van het veldhospitaal op te graven. Sommigen van ons team hebben zelf slagveldzorg verleend of nodig gehad,” zegt Mark Evans, algemeen directeur van Waterloo Uncovered.

Ook Nederlandse veteranen gingen tijdens deze campagne opnieuw in de sleuven aan de slag, een afspiegeling van de belangrijke rol die de Nederlandse bondgenoten voor de Hertog van Wellington speelden tijdens de slag. De campagne van dit jaar wordt gesponsord door Annington, een van de grootste verhuurders van particulier onroerend goed in het Verenigd Koninkrijk en een specialist in het voorzien van onroerend goed voor het Ministerie van Defensie.

Bekijk de website van Waterloo Uncovered hier.

Waterloo Uncovered organiseert in samenwerking met Universiteit Utrecht deze zomer twee summer schools. Bekijk deze hier en hier.

Succesfactoren

  • Maatschappelijk

Vrijwilliger:

Het is echt indrukwekkend om te zien hoe veteranen hier vaak met gebogen hoofd arriveren maar al enkele uren later rondhuppelen met opgeheven hoofd en de borst vooruit.

Waterloo Uncovered

Waterloo Uncovered 14

Archeoweetje!

Hoewel een groot deel van het slagveld al was geplunderd voordat de eerste archeologische opgravingen hier begonnen, wordt er ieder jaar toch weer van alles gevonden in Waterloo. Vooral musket-, pistool- en kanonskogels. De waarschijnlijk meest intrigerende vondst werd in een boomgaard gedaan: drie benen, resten van geamputeerde ledematen waarvan één met duidelijke sporen van de zaag van de chirurg.