• Wat

    marketingstunt

  • Waar

    Alkmaar

  • Wie

    Schoenenwinkel Waardijk i.s.m. Gemeente Alkmaar

© Erfgoed Alkmaar
#archeosucces

Het schoentje van Maria Tesselschade

In de Nieuwjaarsnacht van 2014 op 2015 brandde de schoenenwinkel Waardijk Schoenen in Alkmaar af. Bij daaropvolgende archeologische opgravingen werd een 400 jaar oude damesschoen gevonden, precies onder de plek waar al jaren schoenen werden verkocht! De schoen behoorde hoogstwaarschijnlijk tot duizendpoot Maria Tesselschade, een dame die haar tijd ver vooruit was. Winkeleigenaar Bert Waardijk vond dit zo bijzonder, dat hij besloot hier iets mee te doen.

Locatie

Als archeoloog is het vinden van een schoen altijd een mooi moment. De mens uit het verleden komt op dat moment wel héél dichtbij. Maar het damesschoentje dat werd gevonden in de Langestraat in Alkmaar was helemaal een bijzondere vondst.

Foto links: © Erfgoed Alkmaar
Foto rechts: © Norbert Reijngoud

Op deze plek woonde vanaf 1629 Maria Tesselschade Roemers Visscher (1594-1649), een dame die tot op de dag van vandaag tot de verbeelding spreekt. Maria was als schrijfster, kunstenares, zangeres, dichteres en glasgraveerster haar tijd ver vooruit. Ze verkeerde in goede kringen en mocht beroemde schrijvers als P.C. Hooft en Vondel tot haar vrienden rekenen. Vandaag de dag zijn er vele straten naar Maria vernoemd.

Toen de archeologen in 2015 voor het eerst mochten opgraven in de Alkmaarse Langestraat, beloofde dit een bijzonder onderzoek te worden. Ze werden niet teleurgesteld: in een beerput op het perceel waar Maria woonde werden diverse persoonlijke objecten gevonden die vrijwel zeker tot Maria hebben behoord. Zo werd er naast glasscherven die door Maria gegraveerd waren, een diamanten ring gevonden. Op basis van de datering van de ring is het vrijwel zeker dat dit Maria’s trouwring moet zijn geweest, die zij waarschijnlijk verloor tijdens het eten. In dezelfde beerput werd ook het rijk versierd damesschoentje gevonden. Het schoentje was maat 34, wat aangeeft dat Maria een niet al te lange dame moet zijn geweest.

Foto’s: © Stedelijk Museum Alkmaar

Wie had ooit kunnen denken dat precies op deze plek 400 jaar later damesschoenen zouden worden verkocht? Eigenaar van schoenenwinkel, Bert Waardijk, vond dit zo bijzonder dat hij besloot een levensechte replica te laten maken, deels gefinancierd met subsidie van de gemeente Alkmaar.

Communicatie

Op donderdag 29 november 2018 overhandigde Waardijk de levensechte replica’s aan Karin Bloemen, rasechte Alkmaarse en ambassadeur van dit project. Bekijk het filmpje hier. Met de uitreiking van het op maat gemaakte paar Tesselschadeschoenen aan Bloemen geeft Waardijk Schoenen meer aandacht aan Maria Tesselschade als belangrijke historische vrouwelijke figuur. “Het levensverhaal van Maria Tesselschade is te mooi om te worden vergeten. Zo’n ontwikkelde vrouw, eigenlijk een voorloper van de vrouwenemancipatie, spreekt nog steeds tot de verbeelding’’, zegt Waardijk. “Al met al is het verhaal van Maria Tesselschade een sprookje om te delen en dat doe ik dan ook graag met alle Alkmaarders en bewonderaars van Maria Tesselschade.”

Foto’s: © Erfgoed Alkmaar

Het schoentje is, samen met andere persoonlijke spullen die gevonden zijn en ooit aan Maria toebehoorden, te bezichtigen in Stedelijk Museum Alkmaar.

Succesfactoren

  • Communicatie

  • Locatie

Bert Waardijk:

Het levensverhaal van Maria Tesselschade is te mooi om te worden vergeten!

Het schoentje van Maria Tesselschade

Archeoweetje!

Maria Tesselschade was een bijzondere dame met vele talenten. Ze werd beschreven als 'aantrekkelijk en bekoorlijk', scheen prachtig te kunnen zingen en te spelen op de luit, viola da gamba en klavecimbel, was daarnaast ook nog eens heel kundig in het maken van festoenen (kunstige slingers van bloemen, bladen en vruchten) en kon discussiëren als de beste.