• Wat

    QR codes

  • Waar

    Parade 's-Hertogenbosch

  • Wie

    Erfgoed 's-Hertogenbosch

Ontdek het Begijnhof onder de Parade!
#archeosucces

Ontdek het Begijnhof onder de Parade!

Het plein de Parade In 's-Hertogenbosch is een beschermd archeologisch monument. Tijdens de Archeologiedagen in 2021 werden er boven de archeologische hotspots QR-codes geplaatst. Bezoekers van de Parade en diens horecagelegenheden zaten letterlijk bovenop de geschiedenis!

Publiek

Op de huidige Parade bevind zich sinds het einde van de 13e eeuw het Groot Begijnhof. Het was bestemd voor ongehuwde vrouwen die ervoor kozen een religieus leven te leiden. De begijnen legden een tijdelijke gelofte van gehoorzaamheid af, maar geen gelofte van armoede zoals bij kloosterlingen. Ze voorzagen in hun eigen onderhoud met het geven van onderwijs of handwerken.

Over de Parade wandelend is daar op het eerste gezicht niet veel te zien. Maar schijn bedriegt. Archeologisch onderzoek  heeft veel duidelijk gemaakt over de geschiedenis die onder de parade schuilgaat. Om deze geschiedenis te delen met een groter publiek zijn op historische plaatsen stippen gelegd. Door het scannen van de QR-code kunnen bezoekers, toeristen en geïnteresseerden meer lezen over een gebouw, locatie of archeologisch onderzoek van die plek.

Ontdek het Begijnhof onder de Parade! 2    Ontdek het Begijnhof onder de Parade! 3

Locatie

Het middeleeuws Groot Begijnhof schuilt onder de Parade, een groot plein naast de Sint-Jan kerk. De vrouwen die hier vroeger woonden vormden als het ware een kleine gemeenschap. Deze geschiedenis werd hier tijdens dit project belicht op de plek zelf. Het heden ontmoet het verleden!

Iedereen op het terras kan kennis maken met de geschiedenis van de Parade!

Bekijk hier het filmpje.

Succesfactoren

  • Locatie

  • Publiek

Prachtig initiatief, alle terrassen op de parade in de Den Bosch deden mee:

Mensen zitten hier op het terras, maar weten vaak niet dat ze bovenop de geschiedenis zitten. Naast de menukaart stond de folder over de opgravingen en de QR codes.

Dtv nieuws, Harmke Nijhof

Ontdek het Begijnhof onder de Parade! 1

Archeoweetje!

Onder de oppervlakte liggen resten van het middeleeuwse Groot begijnhof. Tussen 1250 en 1700 leefden hier religieuze vrouwen die geen deel uitmaakten van een klooster; de begijnen. Van deze begijnen en hun woonplek zijn diverse archeologische resten teruggevonden.