• Wat

    De Grote Archeologieshow

  • Waar

    Castellum Hoge Woerd, de Meern Utrecht

  • Wie

    Erik Graafstal en Herre Wynia

#archeosucces

De Grote Archeologie Show

Als aftrap van de Nationale Archeologiedagen 2022 vond op de vooravond van de Archeologiedagen In Castellum Hoge Woerd, de eerste editie van de ‘Grote Archeologie Show’ plaats. Een wervelende waterval van tien flitspresentaties over spraakmakende ontdekkingen in stad en de regio Utrecht van het afgelopen jaar.

Publiek

Deze bonte parade van stand-up archeologie werd verzorgd door een keur aan bevlogen experts met jarenlange ervaring in de Utrechtse bodem.

Op bioscoopformaat kijk je live mee terwijl zij met een microscoop-camera een 1e-eeuwse fuik onderzoeken, of ga je mee met een dronevlucht langs alle hoogtepunten van de ‘Vikingrijn’. Van Romeinse brugpijlers tot vroeg-middeleeuwse barnsteen, een groot scala aan vondsten, perioden en technieken komt aan bod, waarbij steeds weer grote verhalen blijken te schuilen in soms maar kleine objecten.

De Grote Archeologie Show concept 3      De Grote Archeologie Show concept 2

De gepassioneerde archeologen trokken het publiek de geschiedenis in door middel van Romeinse stempels, een Romeinse castratietang, een muntplaatje uit Paleis Lofen, de Romeinse brug gevonden in Rijnvliet, verhalen over de Vikingrijn en nog veel meer spraakmakende vondsten.

Steeds weer blijken er grote verhalen te schuilen in soms maar kleine objecten!

Communicatie

Sprekers die deze avond aan bod kwamen waren onder andere Erik Graafstal, Alexander van de Bunt, Herre Wynia, Marieke Arkema en Nils Kerkhoven. De historische archeologen zullen het publiek met de geschiedenis in trekken door middel van Romeinse stempels, Romeinse castratietang, muntplaatje uit Paleis Lofen, de Romeinse brug gevonden in Rijnvliet, alles over de Vikingrijn en nog veel meer spraakmakende.

Als je in één klap alle archeologische hoogtepunten van de afgelopen tijd wilde herbeleven en geen zin hebt in de zoveelste lezing, dan mocht je de ‘Grote Archeologie Show’ niet missen.

Castellum ligt pal aan de Limes (Romeinse grens) in Nederland, die onlangs is uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

Succesfactoren

  • Communicatie

  • Publiek

:

Dit was zeer de moeite waard. Leerzaam, grappig en informatief. Goed opgezet met bioscoopformaat scherm en microscoopcamera. Volgend jaar weer?

De Grote Archeologie Show concept 1

Archeoweetje!

Een van de sprekers was meubelmaakster Saskia Bakker. Dankzij een bijzondere samenwerking met de Utrechtse stadsarcheologen krijgt zij een deel van het 'gedeselecteerde' hout. Hiervan maakt zij dan weer mooie tafels, kasten, bankjes e.d. Zo krijgt archeologie een plekje in de moderne tijd, gewoon in de huiskamer!