• Wat

    Mobiele Archeohotspot

  • Waar

    Gelderland

  • Wie

    Erfgoed Gelderland et. al.

#archeosucces

Mobiele archeohotspot op de Veluwe

In een Archeohotspot - er zijn er al meer dan 20 in Nederland - maak je kennis met archeologie.Tijdens de nationale archeologiedagen werd de mobiele Archeohotspot voor de Veluwe gelanceerd!

Publiek

Mobiele archeohotspot op de Veluwe    Mobiele archeohotspot op de Veluwe 1

Op de Veluwe is er nu dus een verplaatsbare archeohotspot, een soort voedselkraam. Deze archeo-trailer rijdt rond om bij verschillende evenementen en locaties aanwezig te zijn, en wordt ook ingezet bij archeologisch onderzoek en op scholen. Zo kunnen bezoekers op een laagdrempelige manier kennismaken met de archeologie en geschiedenis van hun directe omgeving. Je krijgt een kijkje in de keuken van een archeologisch bedrijf, maar je mag ook zelf aan de slag en beleven hoe het is om archeoloog te zijn! Daarnaast kunnen bezoekers bij deze verplaatsbare kraam hun eigen gevonden bodemschatten laten onderzoeken.

Een mobiele variant bestaat al sinds een paar jaar in Zutphen, maar dit is de eerste op de Veluwe. Een bijzondere aanwinst om iedereen – van jong tot oud –  kennis te laten maken met archeologie!

Voor meer informatie en contactgegevens kijk hier.

Succesfactoren

  • Publiek

Archeohotspot Veluwe:

Soms komen je voor leuke verrassingen te staan, want bezoekers nemen soms wel hele bijzondere vondsten mee!

Mobiele archeohotspot 1

Archeoweetje!

De mobiele archeohotspot is nog meer net gelanceerd, en er werd meteen een wereldvondst gedaan. Een jongetje uit de buurt had een ijzerslak bij zich. In de middeleeuwen werd ijzer uit ijzererts gemaakt in lemen oventjes. Het weggesmolten steen dat overblijft, is ijzerslak. Zo noordelijk op de Veluwe is iets dergelijks nog nooit gevonden.