• Wat

    Limes bier- en brood

  • Waar

    Romeinse Limes

  • Wie

    Maximus Brouwerij en Vroeg Bakkerij, Romeinse Limes Nederland en Stichting Liniebreed Ondernemen

#archeosucces

Limesbier- en brood

Echt Romeins bier drinken, een bijzondere ervaring! En het kan nu: naar aanleiding van de nieuwe verkregen status van UNESCO werelderfgoed, ontwikkelde brouwerij Maximus in utrecht het speciale limesbier, als eerbetoon aan de Romeinse limes.

Publiek

En niet alleen bier, bakkerij Vroeg in Bunnik ging de uitdaging aan om brood te bakken naar Romeins recept. Het Limesbier is gebrouwen met ingrediënten als gerst, spelt en het kruid absintalsem, terwijl het brood is gebakken met spelt en roodkorn en smaakmakers uit de oudheid als anijs en komijn. Deze kennis is aan ons overgeleverd door bijvoorbeeld boodschappenlijstjes op schrijfplankjes. De vorm van het brood is gebaseerd op archeologische vondsten uit o.a. Pompeii en is vrijwel identiek aan het bekendste brood uit de Romeinse tijd: de Panis Quadratus.

Voor meer informatie over limesbier- en brood, de Romeinen en de Limes, klik hier

Communicatie

Het Limesbier is verkrijgbaar bij horecagelegenheden gelegen langs de Limes, musea zoals het Archeon in Alphen a/d Rijn en in de winkel en webshop van Maximus. Het Limesbrood is verkrijgbaar in de winkel en website van Vroeg.

Succesfactoren

  • Publiek

Ton Tuijten:

''Het bierblik wordt gesierd door een wachttoren van het Romeinse Castellum in Utrecht Leidsche Rijn. Het bier is een eerbetoon aan dit bijzondere monument en vertelt tegelijk het verhaal van onze Romeinse geschiedenis.”

Mazimus brouwerij

Archeoweetje!

Het oudste bier ter wereld? archeologen zijn het hierover nog lang niet met elkaar eens. Waren het de egyptenaren, de chinezen of mesopotamiërs? Zeker is wel, er wordt al duizenden jaren genoten van deze goudgele rakker....