• Wat

    vluchtelingenproject

  • Waar

    Alphen aan de Rijn (Zuid-Holland)

  • Wie

    Bibliotheek Rijn en Venen i.s.m. Probiblio

© Yvonne Lammers
#archeosucces

Een Romeinse voetbalschoen

Bibliotheek Rijn en Venen organiseert maandelijks Het Taalcafé, een ontmoetingsplek voor vluchtelingen om samen de Nederlandse taal te leren. In samenwerking met Probiblio nodigde de bibliotheek op 9 februari 2017 archeologe Yvonne Lammers uit.

Maatschappelijk

Een samenwerking als deze laat zien dat archeologie goed als tool kan worden ingezet binnen een breder (niet-archeologisch) concept. Want archeologie biedt een leuke en toegankelijke manier om vluchtelingen met de Nederlandse cultuur kennis te laten maken.
Naast de archeologische vondsten uit Nederland, waren er tijdens het Taalcafé ook Syrische vondsten tentoongesteld. De Nederlandse en Syrische geschiedenis blijken meer overeenkomsten te hebben dan in eerste instantie wordt gedacht. ‘’De hele geschiedenis bestaat uit migratie’, vertelt archeologe Yvonne Lammers. Op deze manier laat Lammers zien dat archeologie mensen verbindt, welke culturele achtergrond zij ook hebben.

Lees hier het interview met Yvonne Lammers

Succesfactoren

  • Maatschappelijk

Hussein uit Syrië::

Voor mij is het heel belangrijk om te leren hoe Nederlanders vroeger hebben geleefd. Want als je de geschiedenis van een land kent, snap je waar een cultuur vandaan komt. Zo kan ik Nederlanders beter begrijpen.

AD, 'Romeinse voetbalschoen verwondert vluchtelingen' (10-02-2017)

Een Romeinse voetbalschoen

Archeoweetje!

Tijdens Het Taalcafé waren de vluchtelingen het meest verbaasd over een 2000 jaar oude Romeinse schoen met ijzeren bolletjes aan de onderkant. ‘Net voetbalnoppen’, was de conclusie.