• Wat

    vuilnisbeltproject

  • Waar

    Helmond

  • Wie

    Kunstkwartier Helmond i.s.m. Heemkundekring Helmond, Stichting Lang Leve Cultuur, Hart voor Ouderen en Erfgoedhuis Eindhoven

© Color is the Limit Photography
#archeosucces

Helmond in 100 stukskes

In ‘Helmond in 100 stukskes, vuilnis met verhalen’ geven verhalenvangers en ooggetuigen samen leven aan de verhalen van vuilnisbelt vondsten. Het project is de winnaar van de Grote Archeologieprijs 2019. ‘Bijzonder om te zien hoe archeologie ook op lokaal niveau een maatschappelijke meerwaarde creëert’, aldus de Grote Archeologieprijs-jury.

Bron: Grote Archeologieprijs

Maatschappelijk

‘Helmond in 100 stukses’ ontstond in 2016 na het saneren van een oude vuilstortplaats, die tussen 1930 en 1967 in gebruik was. Tijdens de sanering in 2016 verzamelde de gemeentelijk archeoloog Theo de Jong een grote variatie aan kapotte en versleten spullen uit de storthopen: kapotte flessen, versleten emaillen potten en pannen, huisraad, speelgoed, onderdelen van fietsen en vele andere voorwerpen. Gedurende het verwerken daarvan ontstond het besef dat er nog veel mensen zijn die de spullen ook (her-)kennen uit hun jeugd.

In samenwerking met het Kunstkwartier werd het project ‘Helmond in 100 stukskes’ opgestart. Inwoners van Helmond werden uitgenodigd om een kort verhaaltje te schrijven. Met de voorwerpen uit de vuilnisbelt op tafel gingen ‘verhalenvangers’ (schrijvers) op zoek naar de herinneringen, anekdotes en verhalen van ‘ooggetuigen’ (ouderen). Met deze verhalen krijgen de vondsten een betekenis die het waard is te delen met navolgende generaties. Op deze wijze schrijven professionals en liefhebbers samen aan lokale geschiedenis.

Foto’s: © Color is the Limit Photography

Het resultaat van het project is een verhalenbundel en een tentoonstelling die langs scholen, wijkgebouwen en zorginstellingen gaat. Daarnaast is een verhalenkoffer gemaakt met echte vondsten (stukskes), spelletjes en opdrachten voor jong en oud. De verhalenbundel, de tentoonstelling en de koffer met ‘echte stukskes’ inspireren om meer herinneringen op te halen en het gesprek tussen ouderen en jongeren op gang te helpen voor meer wederzijds begrip.

In 2019 werd ‘Helmond in 100 stukses’ winnaar van de Grote Archeologieprijs.

Succesfactoren

  • Maatschappelijk

Theo de Jong :

Archeologie is juist bijzonder als we het verhaal erbij kunnen vertellen. Wat moet ik met een kapotte vaas uit de Romeinse tijd als ik niet weet wie hem vast gehad heeft?

Eindhovens Dagblad

Helmond in 100 stukskes 9

Archeoweetje!

De vondsten uit Helmond, veelal gebruiksvoorwerpen, vertellen veel over de geschiedenis van de stad in de jaren 30-50. Een tijd van veel veranderingen, waarin het leven veranderde van kleinschalig en zelfvoorzienend naar mondialisering. Niet eerder in de geschiedenis van de mensheid was er een dergelijk grote wereldwijde verandering en uitwisseling tussen culturen en gewoonten.