• Wat

    kunstproject

  • Waar

    Oss

  • Wie

    Gemeente Oss

© RMO
#archeosucces

Gigantische replica Zwaard van Oss

Het Zwaard van Oss, dat in de jaren dertig van de vorige eeuw werd gevonden in een rijk vorstengraf, is één van de mooiste archeologische objecten van Nederland. Sinds begin 2019 heeft het zwaard een gigantische replica gekregen, die te bewonderen is op de rotonde voor Museum Jan Cunen in Oss.

Locatie

De opgraving van het Vorstengraf van Oss is legendarisch te noemen. De grafheuvel waarin het graf zich bevond is niet alleen de grootste van Nederland (zo’n drie meter hoog en een doorsnede van maar liefst 54 meter), maar het heeft ook nog een van de bijzonderste archeologische vondsten van ons land opgeleverd: het zwaard van Oss. Het zwaard werd gevonden in een bronzen wijnemmer (een ‘situla’ genoemd) en was versierd met goud. Zijn eigenaar, een vorst uit de 8e eeuw v.Chr., moet een bijzonder belangrijke man zijn geweest. Geen enkel ander in Nederland gevonden zwaard uit de prehistorie is zo rijkelijk afgewerkt. Ook opvallend is dat het zwaar is kromgebogen, waarschijnlijk om te voorkomen dat de geest van de overledene het nog kon gebruiken.

Om zijn vorstelijke voorouder te eren besloot de gemeente Oss om een gigantische replica te maken. Het gevaarte, dat zo’n vijf meter hoog is, werd begin 2019 geplaatst op de rotonde voor Museum Jan Cunen. In dit museum was voor de gelegenheid het beroemde zwaard tijdelijk te bezichtigen, waarna het terug is gegaan naar zijn permanente plek in het Rijksmuseum van Oudheden.

Bekijk hier een filmpje van de plaatsing van het zwaard.

Foto’s: © Brabants Dagblad

Cross over

Het Vorstengraf met zijn bijzondere zwaard lijkt deel uit te zijn maken van de identiteit van de Ossenaren. Hoe trots zij op hun geschiedenis zijn, bleek maar weer uit een aantal bijzondere projecten die tot stand kwamen naar aanleiding van de plaatsing van het zwaard. Zo schreef een inwoner van de stad een gedicht naar aanleiding van de onthulling en liet een andere bewoner zelfs een tatoeage van het zwaard zetten! Op de dag van de opening van het kunstobject, kregen diverse leerlingen van verschillende basisscholen in Oss de kans om een eigen situla, gevuld met spullen die zij mee willen geven aan de toekomst, te begraven aan de voet van het zwaard. We zijn benieuwd hoe de archeologen van de toekomst opkijken als zij dit tafereel terugvinden.

Bekijk hier het filmpje van de opening.

Succesfactoren

  • Cross-over

  • Locatie

Archeologie Magazine:

Een sterke keuze van Oss om zich visueel zo te verbinden aan 2700 jaar geleden.

Gigantische replica Zwaard van Oss 2

Archeoweetje!

In 2018 kwamen er nieuwe onthullingen over het Vorstengraf van Oss aan het licht. Onderzoekers van Universiteit Leiden hebben toen met de allernieuwste technieken opnieuw gekeken naar de vondsten. Zo kwam ze erachter dat de mensen die hier begraven liggen, contact hadden met mensen uit Centraal-Europa en het huidige Italië.