• Wat

    pop-up archeologiehuis

  • Waar

    Oss (Noord-Brabant)

  • Wie

    Gemeente Oss

#archeosucces

Archeologie voor de shopaholic

Selfies maken met een Romeinse soldaat, archeologische films bekijken en dat midden in de stad, in een drukke winkelstraat. De gemeente Oss laat met het pop-up Archeologiehuis tijdens de Archeologiedagen 2016 zien dat archeologie het beste werkt als je het naar de mensen toe brengt!

Publiek

Door de locatie in het centrum van Oss, midden in een drukke winkelstraat, wordt een heel nieuw publiek aangesproken. Voor toevallige passanten zijn er ’toegankelijke’ activiteiten. Zij kunnen op straat op de foto met een Romein of als Vorst van Oss. Iedereen die echt geïnteresseerd is in archeologische vondsten, kan binnen de tentoonstelling bekijken.

Locatie

Uniek aan deze activiteit is de locatie die is gekozen. Er wordt gebruik gemaakt van een leegstaand winkelpand midden in het centrum van Oss. Om deze voor één weekend te verbouwen tot pop-up Archeologiehuis, is door de gemeente Oss strategisch samengewerkt met Stadsarchief Oss en het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, dat voor één dag het zwaard van Oss uit haar vaste collectie uitleende.

Succesfactoren

  • Locatie

  • Publiek

Archeologie voor de shopaholic

Archeoweetje!

Het zwaard van Oss is één van de oudste ijzeren voorwerpen van Nederland en het enige in Nederland gevonden zwaard uit de prehistorie dat afgewerkt is met goud.

foto: Rijksmuseum van Oudheden