• Wat

    Jeugd documentaire

  • Waar

    Youtube

  • Wie

    Robin Peeters, Kris Förster, Donna Dieperink en Benjamin Peeters

#archeosucces

​eXpeditie

EXpeditie: geschiedenis gaat met zijn tijd mee. In een wereld die alsmaar complexer wordt, maken een archeologe en een YouTuber een reis door het verleden om het heden te begrijpen en de toekomst vorm te geven. De documentaireserie eXpeditie neemt je mee op deze reis!

Publiek

eXpeditie is een spannende jeugddocumentaireserie over archeologie, geschiedenis en cultureel erfgoed. De serie bestaat uit korte, dynamische afleveringen van 2-4 minuten die 24/7 beschikbaar zijn. De afleveringen worden gehost door archeologe Donna Dieperink en de YouTuber Benjamin Peeters.

Het duo Peeters en Förster bedachten eXpeditie Limburg om de geschiedenis van Limburg op een uitdagende en eigentijdse manier aan het publiek te presenteren. De documentairereeks eXpeditie is het vervolg, dat zich niet meer beperkt tot Limburg, maar het hele land bestrijkt. Ook is het nu specifiek bedoeld voor jeugd vanaf een jaar of elf.

Communicatie

Maar, hoe maak je nu zo’n documentaire serie aantrekkelijk voor jongeren? Het moet snel, spannend en bij voorkeur online, zodat het makkelijk toegankelijk is. Daarom is er een speicaal YouTube-kanaal opgezet waar alle episodes te bekijken zijn. De filmpjes hebben een diepere, informatieve laag, maar moeten ook op een aantrekkelijke manier geintroduceerd worden bij de jonge generatie. En dan blijkt dat de werkelijkheid net zo spannend is als de films uit Hollywood!

Bekijk alle afleveringen hier.

Naast deze prachtige filmpjes is er een nieuwe praktijkschool opgericht: eXpeditie Academy. Online storytelling wordt een steeds belangrijker middel om historische verhalen digitaal zichtbaar, beleefbaar en bruikbaar te maken. eXpeditie Academy heeft als doel haar studenten te leren hoe die kennis optimaal bij het publiek te brengen. Voor meer informatie over eXpeditie Academy klik hier.

Succesfactoren

  • Communicatie

  • Publiek

Donna Dieperink:

Het grote publiek denkt nog steeds aan Indiana Jones als het over archeologie gaat. Maar dat hoeft niet erg te zijn. Dat kun je gebruiken om het vakgebied toegankelijk te maken.

Archeoweetje!

In 2017 vormde Benjamin Peeters samen met Arjan Lubach en Enzo Knol de top 3 van meest bekeken YouTube video's van het jaar. Zijn parodie op Ed Sheeran's The Shape of You belandde met 4,5 miljoen views op de derde plek!