• Wat

    poëtische theaterervaring

  • Waar

    Lelystad, Flevoland

  • Wie

    Theatercollectief De Trans//missie i.s.m. ErfgoedinZicht en Provincie Flevoland

© Mauro Smit
#archeosucces

Horizon(t)

Bij archeologie denken wij aan het verleden, maar eigenlijk leven wij nu in de archeologie van de toekomst. Hoe zal over duizenden jaren op ons terug worden gekeken? Met dit idee speelden de makers van Horizon(t). Zij plaatsten het landschapskunstwerk als ‘mysterieuze vondst van een oude beschaving’ in het verhaal van archeologen uit de toekomst die het ‘nu’ opgraven.

Cross over

,,Zie je het? Die gigantische gedaante aan het eind van de pier? Het is een monument. Gebouwd door hen die voor ons kwamen. Kom maar dichterbij.”

Zo begint Horizon(t), de poëtische theaterervaring bedacht door Theatercollectief De Trans//missie. In deze audio-visuele tocht word je back to the future genomen, op een indringende reis door tijdlagen heen. De ervaring werd tijdens de Archeologiedagen uitgevoerd rondom het indrukwekkende landschapskunstwerk Exposure, te Lelystad.

De beleving begint met een nieuwsbericht uit het jaar 4032: ,,Het is hier lang rustig toeven geweest, in voormalig Flevoland. Sinds de klimaatsrampen van vele eeuwen geleden is deze omgeving onbewoond gebleven. Maar het is op deze plek dat zo’n tweeduizend jaar geleden een indrukwekkende beschaving bestond. Recent bodemonderzoek leverde aanwijzingen op voor een mysterieuze aanwezigheid van een groot object. Een team van internationaal gerenommeerde archeologen heeft dag en nacht doorgewerkt om met moderne opgravingstechnieken de omgeving zo veel mogelijk te herstellen naar hoe het tweeduizend jaar geleden moet zijn geweest. Een select gezelschap is door het team aangewezen om het object voor het eerst te benaderen. Onze redactie heeft bericht gekregen dat dit team uitverkorenen op dit moment klaar staat om op expeditie te gaan. De grote vraag lijkt: wat is dit mysterieuze object, en welke krachten gaan er van uit?”

De bezoekers, ‘het selecte gezelschap’, worden vervolgens meegenomen in een archeologische beleving van de omgeving, waarbij ze continu worden uitgedaagd om na te denken over wat er van hen en hun wereld de tand des tijds overleeft… of niet overleeft.

Voor meer informatie, bekijk de website van Theatercollectief De Trans//missie.

Foto’s: © Mauro Smit.

Succesfactoren

  • Cross-over

Horizon(t):

Zie je de grote antenne daar?
Daar achter werd een mammoetkies gevonden.
Misschien wel gebruikt als versiering. Misschien wel gebruikt als wapen. Misschien wel nooit door een mens aangeraakt. Misschien wel gewoon dat: een kies.
Je denkt misschien aan dode spullen. Maar alles heeft een leven.

Horizon(t) 12

Archeoweetje!

Het 26 meter hoge landschapskunstwerk Exposure werd in 2010 gemaakt door de Britse kunstenaar Anthony Gormley. Het is het 6e landschapskunstwerk van Flevoland. Het kunstwerk werd in Schotland gemaakt; voor het vervoer van het 60.000 kilo wegende object naar Nederland waren zeven vrachtwagens nodig.