• Wat

    cadeaubonnen & crowdfunding

  • Waar

    Engeland

  • Wie

    DigVentures

© DigVentures
#archeosucces

DigVentures geeft archeologie cadeau

Het Britse opgravingsbedrijf DigVentures financiert opgravingen door middel van crowdsourcing en crowdfunding. En het mooie is dat het publiek altijd mee mag graven. DigVentures biedt namelijk archeologische cadeaubonnen aan om archeologie ‘weg te geven’, aan jezelf of aan anderen.

Publiek

DigVentures begrijpt de ‘commerciële’ waarde van archeologie als geen ander en heeft een bijzondere kijk op de relatie tussen de archeoloog en het publiek. De organisatie, opgericht door archeologen, financiert door heel Europa opgravingen met behulp van crowdsourcing en -funding. Hiervoor werken zij samen met onder andere landeigenaren, universiteiten en erfgoedorganisaties.

Een groot deel van de financiering komt van de archeologische cadeaubonnen die zij aanbieden, waarmee je mee kunt werken aan opgravingen. Voor jong en oud zijn er verschillende archaeology experiences verkrijgbaar met namen als de Day Digger, Dirty Weekend of Weekly Warrior Experience. Daarnaast zijn er op de website ook Digcamps te boeken, voor je hele familie of vriendengroep.

Volgens community manager Maiya Pina-Dacier van DigVentures kwam het idee van de cadeaubonnen vanzelf toen werd opgemerkt dat we in een experience maatschappij leven en dat archeologie hier heel mooi bij aansluit. Want DigVentures laat het publiek niet alleen meegraven, maar maakt van de opgraving ook echt een beleving. Zo krijgt de deelnemer de eerste dag een training over wat archeologie inhoudt en wat er precies opgegraven wordt. Bij de opgraving zelf zijn er voldoende archeologen aanwezig om iedereen persoonlijk bij te staan. Er is gemiddeld één archeoloog per drie deelnemers.

Lees hier het interview met Maiya Pina-Dacier. Bekijk de website van DigVentures hier.

Succesfactoren

  • Publiek

Maiya Pina-Dacier, community manager DigVentures:

Our history belongs to everyone and we need to share the results in a way that is interesting to everyone.

© DigVentures

Archeoweetje!

In juli 2012 lanceerde DigVentures ’s werelds eerste archeologische opgraving gesubsidieerd door crowdfunding en crowdsourcing. Door meer dan 250 donateurs, afkomstig uit de hele wereld, werd 27.000 pond gedoneerd om een publiekelijk archeologisch onderzoeksproject te starten.