• Wat

  Belevings kunstwerk

 • Waar

  Nijmegen

 • Wie

  Kunstenaar Andreas Hetfeld in samenwerking met museum Valkenhof

Het gezicht van Nijmegen 3
#archeosucces

Het gezicht van Nijmegen

Het Gezicht van Nijmegen' van de Nijmeegse kunstenaar Andreas Hetfeld is een natuurgetrouwe weergave van een Romeins gevechtsmasker uit de eerste eeuw na Christus, dat 100 jaar geleden is opgebaggerd uit de rivier de Waal.

Publiek

Het masker is een belevingskunstwerk. Bezoekers kunnen erin kruipen waardoor ze onderdeel worden van een stuk geschiedenis van Nijmegen. Via een trap aan de achterkant kun je door Romeinse ogen naar de stad kijken.

Locatie

Het masker uit de vaste collectie van Museum Het Valkhof, is één van de meest markante bodemvondsten uit de oudste stad van Nederland en geeft als archeologisch icoon gezicht aan de stad Nijmegen. Het 6 meter hoge en 4,5 meter brede kunstwerk symboliseert de oudheid van de stad Nijmegen.

Cross over

Het gezicht van Nijmegen is een creatie van kunstenaar Andreas Hetfeld, als een eigentijdse interpretatie op reuzenformaat van één van de pronkstukken van Museum Het Valkhof, een Romeins gezichtsmasker. In 2019 vormde het masker de inspiratiebron voor het reusachtige masker dat kunstenaar Andreas Hetfeld maakte voor een ideeën wedstrijd van de gemeente.

Lees hier hoe dit enorme beeld is ontstaan vanuit de visie van de kunstenaar en de conservator van het museum.

 

Succesfactoren

 • Cross-over

 • Locatie

 • Publiek

Archeologische fascinatie:

Ik vind dat er in Nijmegen te weinig historie is om te zien en te voelen. Het mag zich dan wel presenteren als de oudste stad van Nederland, maar dat valt niet direct op. Ik denk dat de stad daar meer mee kan en moet doen. Het Gezicht van Nijmegen was voor mij een kans om hieraan bij te dragen.

kunstenaar Andreas Hetfeld

Archeologische vondst schopt het tot mascotte in eredivisie

Archeoweetje!

Archeologische vondst schopt het tot mascotte in eredivisie.

Het Romeins ruitermasker uit de eerste eeuw na Christus was in de eredivisie wedstrijd van NEC (Nijmegen) tegen Twente te zien als mascotte van de club. Het masker staat inmiddels al een paar jaar langs de Waal en doet ‘het gezicht van Nijmegen’ steeds meer bekendheid op.
En nu heeft het masker het dus weten te schoppen tot mascotte van voetbalclub NEC!