• Wat

    museum op wielen

  • Waar

    In verschillende zorginstellingen in Gelderland

  • Wie

    Museum Het Pakhuis i.s.m. Ieders Museum, Stichting Salem, Zorggroep Noordwest Veluwe en Stichting Alzheimer Nederland

© Pakhuis on Tour
#archeosucces

Pakhuis on Tour

Met Pakhuis on Tour brengen vrijwilligers van het Ermelose museum Het Pakhuis een stukje museumbeleving bij de zorginstellingen. Wie niet (meer) in de gelegenheid is om het museum te bezoeken kan op locatie de museumervaring krijgen. De museumkar is gevuld met collectiestukken en rekwisieten om de beleving op locatie te kunnen bieden. Er is ingezet op alle zintuigen en het is vooral de interactie met de mensen die dit project bijzonder maakt.

Bron: Erfgoed Gelderland

Maatschappelijk

Steeds meer mensen krijgen direct of indirect te maken met dementie en de ziekte van Alzheimer. De makers van Pakhuis on Tour vinden het belangrijk om deze mensen en hun mantelzorger even andere gespreksstof en een andere invulling van de dag te bieden. Het is op dat moment niet de zorg die telt, maar het genieten. De museumbeleving op locatie biedt de mogelijkheid om ideeën uit te wisselen zonder terug te hoeven vallen op het kortetermijngeheugen; wel haalt men herinneringen op met het langetermijngeheugen en er worden persoonlijke ervaringen gedeeld. Bovendien biedt het museum hiermee een inspirerend programma in de eigen veilige omgeving.

In totaal gaan er zes mensen met de museumkar op pad. Om dit project goed te kunnen uitrollen heeft Museum Het Pakhuis contact gezocht met de Stichting Alzheimer Nederland, bij wie zij de training ‘Samen dementie vriendelijk’ volgden. De ’tour operators’ leerden hoe je contact maakt met de bewoners van de zorginstellingen hoe je presentatietechnieken kunt inzetten waarbij het gebruik van de zintuigen belangrijk is.

Germa Greving, directeur van Museum Het Pakhuis: ,,Met het project ‘Pakhuis on Tour’ met de ‘Mobiele Museumkar’ hebben we de beleving die we hier in het museum creëren naar zorggroepen toe weten te brengen. Deze mensen, die anders misschien nooit hadden kunnen genieten van al het moois dat wij ze te bieden hebben, zijn zo een hele ervaring rijker. Gerichte projecten zoals deze verkleinen de afstand met de doelgroep. Zo troffen we met Pakhuis on Tour een oudere man, waar volgens de zorginstelling lastig contact mee te leggen is. Hij kreeg maar geen genoeg van onze presentatie: hij deed heel actief mee, en trad écht in contact. Dit hadden we natuurlijk nooit kunnen bereiken zonder een gestructureerde aanpak en de hulp van lokale, niet-museale partners.”

Pakhuis On Tour maakt deel uit van het project ‘Ieders Museum’, lees daar meer over.

Succesfactoren

  • Maatschappelijk

Bewoner zorginstelling:

Vroeger bezocht ik veel musea, maar door mijn immobiliteit kan ik er niet meer heen. Toen ze hier met de Romeinen waren, was ik er ook bij. Maar de schooltijd vind ik mooier. Het is allemaal zo herkenbaar. Er komt weer een hele hoop in je herinnering.

De Stentor

Pakhuis on Tour 3

Archeoweetje!

De objecten die tijdens Pakhuis on Tour worden getoond zijn heel divers. Ganzenveren, kroontjespennen, oude onderwijsplaten, poëziealbums. Het gaat erom dat zij een persoonlijke herinnering opwekken bij de toehoorders.