• Wat

    Community-art project

  • Waar

    Ermelo

  • Wie

    Kunstenaar Robbert van der Horst

Scherven van geluk
#archeosucces

Scherven van geluk

Robbert van der Horst, beeldend kunstenaar, wil een stukje geschiedenis van Ermelo reconstrueren. Dat doet hij echter niet alleen. Iedereen die geïnteresseerd is kan hieraan meewerken.

Publiek

In 2014 werd een middeleeuwse pottenbakkersoven blootgelegd tijdens opgravingen bij de Branderskamp in Ermelo. Het was een bijzondere vondst: nog nooit eerder werd iets dergelijks teruggevonden op de Veluwe.

Schjerven van geluk

Het is de bedoeling dat de oven uiteindelijk ook daadwerkelijk dat gaat doen waar de oven ook vroeger voor bedoeld was: het bakken van potten. Maar de grootste uitdaging is om dit met z’n allen te doen: mensen met verschillende achtergronden, leeftijden en vakgebieden met elkaar verenigen. Het zal niet makkelijk zijn, want hoewel er wel voorbeelden bestaan, is er nooit een complete oven uit deze tijd teruggevonden. Robbert kan dan ook alle hulp gebruiken om deze puzzel op te lossen!

Het bouwen van de pottenbakkersoven vind plaats bij het atelier van Robbert. Tijdens het oogstfeest op 20 augustus 2022  zal de eerste echte proefstook plaatsvinden!

Voor meer informatie over het project kijk hier.

Op het facebook-kanaal van scherven van geluk zijn bovendien filmpjes te bekijken over de bouw van de oven. Kijk daarvoor hier.

Succesfactoren

  • Cross-over

  • Publiek

Hugo Weidema, wethouder kunst & cultuur:

Het is een hele opgave om een oven van dit formaat te bouwen. Het project brengt mensen samen en maakt het beleven van erfgoed en cultuur toegankelijk. We dragen als gemeente daarom graag ons steentje bij.

Archeoweetje!

Als de oven helemaal klaar is weegt hij zo'n 3000 kilo! En er was maar liefst 350 kilo klei nodig om de koepel van de oven te bouwen. Respect voor alle pottenbakkershandjes die de klei hebben staan kneden!