• Wat

    archeologische Escape Room

  • Waar

    wisselende locaties & online

  • Wie

    Novitas Heritage i.s.m. Echo Teksten en Presentatie, IntotheMirror en Niels ten Hagen

© Fabled Photography
#archeosucces

Ontsnap uit het verleden

Tijdens de Archeologiedagen 2016 is als voorproefje de archeologische ‘pop-up escape box’ gepresenteerd in het Archeologiehuis Zuid-Holland. Maar vanaf 1 juli 2017 heeft Nederland officieel haar eerste archeologische escape room: ‘Museum Escape’.
Het concept van de escape room is gericht op een kleine groep mensen die probeert te ontsnappen uit een afgesloten kamer. Dit doen zij door samen binnen een bepaalde tijd, puzzels op te lossen.

Publiek

Escape rooms hebben een doelgroep van (jong)volwassenen. En laten het nou precies de jongeren en jong volwassenen zijn die doorgaans minder snel naar een archeologische activiteit gaan (zie  jongerenonderzoek). Door een concept te gebruiken dat deze doelgroep wél aanspreekt, wordt nieuw publiek dichter bij de archeologie en het erfgoed van Zuid-Holland gebracht.

Locatie

Wat de archeologische escape room ook uniek maakt, is dat hij mobiel is. In 2017 stond de escape room o.a. in het Rijksmuseum van Oudheden, waar deelnemers konden proberen het mysterie rond Professor Héritàge op te lossen. Hierna kan hij verplaatst worden naar andere locaties en evenementen. Het is een mooi voorbeeld van ‘reizende’ archeologie, waarbij de inhoud aangepast kan worden aan de specifieke locatie.

Foto: Fabled Photography

Maatschappelijk

Voor de liefhebbers van escape rooms is er nu ook een online versie van Museum Escape: De vacature. Je gaat aan de slag als een ethische hacker om gaten te vinden in de (uiteraard fictieve) beveiligingssystemen van zes Nederlandse musea. Samen met je familie of vrienden los je de puzzels op en bescherm je het Nederlandse erfgoed.

Deze unieke online escape room is ontwikkeld in samenwerking met een zestal musea tijdens de Corona crisis, waarin alle musea en escape rooms gesloten waren voor het publiek. De Vacature is een online escape room, waarin mensen vanaf huis toch deze musea konden ervaren. Maar ook nu de deuren van de musea weer zijn geopend, blijft de uitdaging groot en avontuurlijk. Het spel kan het best worden gespeeld in groepjes van 2-4, is geschikt voor alle leeftijden en is te boeken op http://www.museumescape.nl.

Succesfactoren

  • Locatie

  • Publiek

Joerie van Sister (Novitas Heritage):

In onze ervaring biedt de archeologische Escape Room een mooie brug tussen interactie en erfgoed. We bereiken het museale publiek, maar ook de jongvolwassenen. Het is een mooi samenspel tussen storytelling, erfgoedpresentatie en gameification.

Ontsnap uit het verleden

Archeoweetje!

Tijdens de Corona crisis, waarin alle musea en escape rooms gesloten waren in verband met het COVID-19 virus, heeft Novitas Heritage in samenwerking met het Archeologisch Museum Haarlem, Frans Hals Museum, Markiezenhof, Museum het Pakhuis, het Noord-Hollands Archief en het Rijksmuseum van Oudheden een unieke online escape room ontwikkeld, waardoor iedereen vanaf huis toch deze musea kon bezoeken.