• Wat

    archeologische Escape Room

  • Waar

    wisselende locaties

  • Wie

    Novitas Heritage i.s.m. Echo Teksten en Presentatie, IntotheMirror en Niels ten Hagen

© Fabled Photography
#archeosucces

Ontsnap uit het verleden

Tijdens de Archeologiedagen 2016 is als voorproefje de archeologische ‘pop-up escape box’ gepresenteerd in het Archeologiehuis Zuid-Holland. Maar vanaf 1 juli 2017 heeft Nederland officieel haar eerste archeologische escape room: ‘Museum Escape’.
Het concept van de escape room is gericht op een kleine groep mensen die probeert te ontsnappen uit een afgesloten kamer. Dit doen zij door samen binnen een bepaalde tijd, puzzels op te lossen.

Publiek

Escape rooms hebben een doelgroep van (jong)volwassenen. En laten het nou precies de jongeren en jong volwassenen zijn die doorgaans minder snel naar een archeologische activiteit gaan (zie  jongerenonderzoek). Door een concept te gebruiken dat deze doelgroep wél aanspreekt, wordt nieuw publiek dichter bij de archeologie en het erfgoed van Zuid-Holland gebracht.

Locatie

Wat de archeologische escape room ook uniek maakt, is dat hij mobiel is. In 2017 staat de escape room in het Rijksmuseum van Oudheden, waar deelnemers kunnen proberen het mysterie rond Professor Héritàge op te lossen. Hierna kan hij verplaatst worden naar andere locaties en evenementen. Het is een mooi voorbeeld van ‘reizende’ archeologie, waarbij de inhoud aangepast kan worden aan de specifieke locatie.

Foto: Fabled Photography

Succesfactoren

  • Cross-over

  • Locatie

Joerie van Sister (Novitas Heritage):

In onze ervaring biedt de archeologische Escape Room een mooie brug tussen interactie en erfgoed. We bereiken het museale publiek, maar ook de jongvolwassenen. Het is een mooi samenspel tussen storytelling, erfgoedpresentatie en gameification.

© Novitas Heritage

Archeoweetje!

Escape rooms zijn enorm populair: alleen al in Nederland zijn er meer dan 450! Bijna wekelijks komen hier nieuwe bij.