Archeologietalentprijs jonge professionals

Wie wordt de winnaar van de Archeologietalentprijs 2023?

In 2020 werd voor het eerst de Archeologietalentprijs uitgereikt. Een prijs voor jonge archeologen die werkzaam zijn in de Nederlandse archeologie en op innovatieve wijze verbinding weten te leggen tussen bedrijfsleven, wetenschap en maatschappij. Een unieke kans voor jonge professionals om hun vaardigheden en passie te tonen, en erkenning te krijgen voor hun bijdrage in de wereld van Nederlandse archeologie.

Archeologietalentprijs

De Archeologietalentprijs zet jonge professionals (tot 32 jaar) in de schijnwerpers en biedt hen de kans hun talenten verder te ontwikkelen. De nieuwe ideeën en energie van de jonge professionals, die wij maar al te goed kennen van de Young Underground Professionals (YUPPEN), geeft nieuwe energie binnen het archeologische veld in Nederland.

De prijs legt niet alleen verbinding tussen generaties in de archeologie-sector, maar genereert ook positieve aandacht voor de Nederlandse archeologie door de vernieuwende visie van jonge professionals een podium te bieden en bevordert de verbinding tussen generaties in de archeologiesector.

Criteria

  • Genomineerde is jonger dan 32 jaar op het moment van uitreiking van de prijs.
  • Besteedt in het werkpakket een groot deel van de tijd aan archeologie en is op een professionele manier met archeologie bezig
  • Legt op een innovatieve manier verbinding tussen twee of drie werkvelden: bedrijfsleven, wetenschap, maatschappij
  • Heeft de ambitie om deel te nemen aan een (betaald) persoonlijk ontwikkelingstraject
  • Is betaald werkzaam in de Nederlandse archeologie, in loondienst of als zelfstandige
  • Heeft visie op het inzetten van vernieuwende presentatiewijzen om de toegankelijkheid van archeologie voor een breder of nieuw publiek te vergroten.

Nomineer een jong talent 2023

Tot en met 15 september 2023, kunnen directeuren of leidinggevenden kandidaten voorgedragen via dit formulier.

Kijk hier voor meer informatie over de prijs.

________________________________________________________

Terugblik 2020

De jury was onder de indruk van de uitstekende kwaliteit van de 11 kandidaten en de verfrissende manier waarop zij bijdragen aan de verbinding tussen publiek, wetenschap en maatschappij. Uit de zeer gevarieerde aanmeldingen bleek de passie en energie die de jonge professionals typeren. De jury zag veel talent bij de kandidaten en vond het niet eenvoudig hieruit een selectie te maken.

Archeologie Leeft! was blij met al deze positieve aandacht voor de ideeën van de jonge generatie archeologen, en is niet verbaasd dat alle drie de finalisten betrokken zijn bij verschillende projecten die op het platform Archeologie Leeft! worden uitgelicht. Allen verbinden al heel succesvol archeologie & publiek met elkaar!

De drie finalisten 2020 waren: Jesper de Raad, Marlyn Everink en Rob van Haarlem. 

En de winnaar was…..

Tijdens de Reuvensdagen 2020 werd bekend gemaakt ‘wie van de drie’ zich Archeologietalent 2020 mocht noemen. Met trots kunnen we vertellen dat Jesper de Raad, één van de Young Underground Professionals, heeft gewonnen. Bekijk hier de interviews met de finalisten.

 

Facts

  • De Archeologietalentprijs is een ontwikkelingsprijs, ingesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
  • Georganiseerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE)
  • De winnaar ontvangt € 3.000
  • De andere twee finalisten ontvangen een bedrag van €1.500,-
  • De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Reuvensdagen in november 2023.
  • Kijk hier voor meer informatie.

Jury 2020:

Uit de zeer gevarieerde aanmeldingen blijkt de passie en energie die de jonge professionals typeren. De jury is onder de indruk van de uitstekende kwaliteit van de kandidaten en de verfrissende manier waarop zij bijdragen aan de verbinding tussen publiek, wetenschap en maatschappij.

Archeologietalentprijs 3

Meedoen?

Ben je ook een jong talent, misschien wil je aansluiten bij de Young Underground professionals? Een netwerk van jonge archeologen met een frisse blik op archeologie en publiek. (Zie pagina tools/ YUPPEN op deze site).