Young Underground Professionals brainstorm

Archeologietalentprijs jonge professionals

In 2020 wordt voor het eerst de Archeologietalentprijs uitgereikt. Een prijs voor jonge archeologen die werkzaam zijn in de Nederlandse archeologie en op innovatieve wijze verbinding weten te leggen tussen bedrijfsleven, wetenschap en maatschappij.

De Archeologietalentprijs zet jonge professionals (tot 31 jaar) in de schijnwerpers en biedt hen de kans hun talenten verder te ontwikkelen. De nieuwe ideeën en energie van de jonge professionals, die wij maar al te goed kennen van de Young Underground Professionals (YUPPEN), geeft nieuwe energie binnen het archeologische veld in Nederland.

De prijs legt niet alleen verbinding tussen generaties in de archeologie-sector, maar genereert ook positieve aandacht voor de Nederlandse archeologie door de vernieuwende visie van jonge professionals een podium te bieden.

Finalisten 2020

De jury was onder de indruk van de uitstekende kwaliteit van de 11 kandidaten en de verfrissende manier waarop zij bijdragen aan de verbinding tussen publiek, wetenschap en maatschappij. Uit de zeer gevarieerde aanmeldingen blijkt de passie en energie die de jonge professionals typeren. De jury ziet veel talent bij de kandidaten en vond het niet eenvoudig hieruit een selectie te maken.

Archeologie Leeft! is blij met al deze positieve aandacht voor de ideeën van de jonge generatie archeologen, en is niet verbaasd dat alle drie de finalisten betrokken zijn bij verschillende projecten die op het platform Archeologie Leeft! worden uitgelicht. Allen verbinden al heel succesvol archeologie & publiek met elkaar!

De drie finalisten zijn:

  1. Jesper de Raad: Jesper is archeoloog bij Laagland Archeologie, en daarnaast een belangrijke innovatieve speler in het veld als het gaat om publieksarcheologie en community archaeology in Nederland. Vanaf de start is hij een inspirerend en actief lid van ‘Young Underground Professionals’ (Yuppen), die o.a. de ArcheoNacht programmeren. Momenteel zet hij zich o.a. in om een internationaal netwerk van jonge professionals in de archeologie op te zetten.
  2. Marlyn Everink: Marjolein is landelijk coördinator van de ArcheoHotspots, de plek waar iedereen echt actief bij archeologie wordt betrokken, en is een onderscheidende speler in het veld op het gebied van archeologie & educatie.
  3. Rob van Haarlem: Rob is één van de directeuren van Tijdlab, een jonge onderneming in de archeologie die in korte tijd naam hebben gemaakt op het gebied van 3D-presentaties en GIS toepassingen. Tijdlab heeft o.a. het #Archeosucces Hologram Vitrine ontwikkeld. Daarnaast is Rob voorzitter van de Stichting Archeologie en Publiek, die de tweejaarlijkse “Grote Archeologieprijs” organiseren.

En de winnaar is…..

Tijdens de Reuvensdagen op 19 november 2020 wordt bekend gemaakt ‘wie van de drie’ zich Archeologietalent 2020 mag noemen.

Kijk hier voor meer informatie over de prijs.

Facts

  • De Archeologietalentprijs is een ontwikkelingsprijs, ingesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
  • georganiseerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE)
  • en mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Mondriaan Fonds.
  • De winnaar ontvangt een uniek en naar eigen wens in te vullen ontwikkeltraject ter waarde van € 7.000,- .
  • De andere finalisten ontvangen een bedrag van € 3.000,-  voor een naar eigen wens in te vullen ontwikkeltraject.
  • De prijs wordt vanaf 2020 jaarlijks uitgereikt.
  • Kijk hier voor meer informatie.

Jury 2020:

Uit de zeer gevarieerde aanmeldingen blijkt de passie en energie die de jonge professionals typeren. De jury is onder de indruk van de uitstekende kwaliteit van de kandidaten en de verfrissende manier waarop zij bijdragen aan de verbinding tussen publiek, wetenschap en maatschappij.

Archeologietalentprijs 3

Meedoen?

Ben je ook een jong talent, misschien wil je aansluiten bij de Young Underground professionals? Een netwerk van jonge archeologen met een frisse blik op archeologie en publiek. (Zie pagina tools/ YUPPEN op deze site).