• Wat

  Documentaire, podcast en een interactieve duik

 • Waar

  Texel

 • Wie

  Texelaar Arnold van Bruggen, NPO, NTR

De Jurk en het Scheepswrak 1
#archeosucces

De Jurk en het Scheepswrak

Texelse sportduikers halen in 2014 honderden kostbare voorwerpen uit een scheepswrak in de Waddenzee. Leren boekbanden, gouden gebruiksvoorwerpen en als klapstuk een unieke 17e eeuwse gouden jurk in wonderbaarlijk goede staat. Ze plaatsen de wetenschap voor grote raadsels en de betrokkenen voor moeilijke keuzes. Wie heeft recht op de vondsten: de sportduikers, een lokaal museum of het Rijk? En wat gaat er met de rest van de schatten in het Palmhoutwrak gebeuren, nu die dreigen weg te spoelen?

Cross over

De Jurk en het Scheepswrak is een multimedia project dat bestaat uit een documentaire, een podcast en een interactieve duik naar het schip.

Documentaire

In de driedelige documentaire De Jurk en het Scheepswrak vormen de jurk en andere schatten uit het Palmhoutwrak aanleiding voor een botsing tussen de Texelse duikers en de rijksinstanties van het vasteland. Waar de duikers hun illegale schatten het liefst op het eiland houden, reageren wetenschappers geschokt op de manier waarop zij ermee zijn omgegaan. Bovendien wil provincie Noord-Holland ook wel iets terug voor de miljoenen euro’s die ze investeren in onderzoek naar de voorwerpen. De directeur van het Texelse museum Kaap Skil, waar de vondsten van duikers en jutters van oudsher tentoon worden gesteld, schippert tussen beide partijen en heeft intussen zelf ook enorme ambities. Ze heeft de duikers beloofd dat de jurk terugkomt naar het eiland, maar kan het kwetsbare textiel daar eigenlijk wel verantwoord tentoongesteld worden?  De schat is voor alle betrokkenen ‘waar je het allemaal voor doet’ en tegelijk verzucht een lid van de duikclub: “Het wrak is een vloek geworden”.

Bekijk hier de documentaire.

Lees meer over de podcast en de digitale duik onder de afbeelding.

Podcast

Van wie kan deze jurk geweest zijn? En wat kunnen we leren van de jurk? Met deze belangrijkste vragen als uitgangspunt gaan historicus en Texelaar Arnold van Bruggen en podcastmaker Tjitske Mussche op onderzoek uit. De podcast luistert als een detective met een wetenschappelijk tintje en gaat verder in op het mysterie rondom het Palmhoutwrak.

Lees meer over de interactieve duik onder de afbeelding.

Interactieve duik

In de digitale speurtocht duik je naar en door het wrak, zoals de Texelse duikers het in 2014 aantroffen. Een online avontuur naar Nederlands best verborgen rijksmonument. Door te scrollen op de interactieve site waan je je een duiker, op zoek naar bijzondere vondsten uit vervlogen tijden. Ook reis je terug in de tijd, om het schip in zijn oorspronkelijke glorie te aanschouwen.

Neem een interactieve duik

Succesfactoren

 • Communicatie

 • Cross-over

 • Locatie

:

We hebben altijd lekker kunnen duiken. Nooit geen gelul. En dan wordt er wat gevonden en dan ben je de boef.

TRAILER | De Jurk en het Scheepswrak

De Jurk en het Scheepswrak

Archeoweetje!

De kostbare jurk is, ondanks een verblijf van bijna vier eeuwen op de zeebodem, nog in een verrassend goede staat. Het is een wereldwijd unieke vondst; er is nauwelijks kleding uit de zeventiende eeuw bewaard gebleven.