• Wat

    Digimuseum Spijk, provincie Groningen

  • Waar

    online

  • Wie

    Rijkswaterstaat

Automatische concepten 2
#archeosucces

Digitaal museum archeologie Spijk

Bij de archeologische werkzaamheden die plaatsvonden voorafgaand aan en tijdens de aanleg van de overnachtingshaven Spijk zijn veel interessante objecten gevonden. Om zoveel mogelijk mensen toegang te geven tot deze objecten is besloten een digitaal museum (ook wel digimuseum genoemd) in te richten. En deze is nu te bezoeken!

Publiek

Dat betekent dat je in een paar klikken terug kan naar ’toen’. In een 3D-omgeving waar je kunt rondwandelen zijn de meest bijzondere vondsten uit de opgravingen te bewonderen. Zo zijn er vondsten gedaan uit de 80-jarige oorlog, waaronder de resten van twee jonge soldaten. Een van deze skeletten is te zien in de digitale omgeving, uiteraard met informatie die tijdens onderzoek naar boven is gekomen. Maar ook veel resten van de voormalige steenfabriek ‘Bijenwaard’, die in het begin van de negentiende eeuw werd opgericht, en vondsten uit de Tweede Wereldoorlog. Zo is er veel meer duidelijk geworden over de geschiedenis van de omgeving. Zeker een bezoekje waard, gewoon vanuit je eigen luie stoel!

Bekijk hier een filmpje over de opgravingen.

Kijkje nemen in het museum? Klik dan hier.

Succesfactoren

  • Publiek

:

Ik ben er heel trots op dat we, met de aanleg van de overnachtingshaven Spijk, deze bijzondere vondsten van onze vaderlandse geschiedenis nu aan bezoekers in heel Nederland en misschien wel ver daarbuiten kunnen laten zien in dit digitale museum.

Iede Blok, Projectmanager Rijkswaterstaat

Archeoweetje!

Deze jongeman was tussen de 15 en 25 jaar oud. Zijn rechterbovenbeen toont een behoorlijke verdikking, daardoor weten we dat de jonge soldaat een ernstige botbreek heeft gehad, en waarschijnlijk mank heeft gelopen.