• Wat

    Parkeergarage

  • Waar

    Woerden

  • Wie

    Hazenberg Archeologie

Drive-In museum Woerden
#archeosucces

Drive-In museum Woerden

Je auto leuker parkeren kan haast niet! In parkeergarage Castellum in Woerden kun je namelijk archeologische vondsten bewonderen. Hazenberg archeologie ontwikkelde het drive-in museum met reconstructies en archeologische platen, waardoor bezoekers een kijkje kunnen nemen in het Romeinse Woerden.

Publiek

Niet alleen de locatie zelf is bijzonder. Deze openbare ruimte laat een groot publiek op een laagdrempelige manier in aanraking komen met archeologie. De parkeergarage is voor iedereen toegankelijk tijdens de openingstijden van de garage. Hier zijn bijzondere archeologische vondsten te bewonderen, maar ook spectaculaire schilderijen en reconstructies uit de Romeinse tijd. De archeoloog mag in het verhaal niet ontbreken: in een kleine tentoonstelling is meer informatie te vinden over de opgravingen en het werk dat de archeologen hebben uitgevoerd op deze locatie. Toch zeker de moeite waard om eens langs te rijden! Wel even je auto parkeren natuurlijk.

Locatie

Voordat de parkeergarage gebouwd kon worden is er eerst archeologisch onderzoek gedaan naar Romeinse resten. Al in de 16e eeuw werden aanwijzingen aangetroffen dat de Romeinen in Woerden waren geweest, maar pas tussen 2002 en 2004 kwam hierover veel meer duidelijkheid.

Woerden ligt op de grens van het Romeinse rijk: de limes. Om die grens te bewaken bouwden de Romeinen forten op de zuidelijke oever van de rivier de rijn, die de grens van het rijk markeerde. Een van die kampen verscheen op de plaats waar nu Woerden ligt: het castellum Laurium. Opgravingen boden een unieke mogelijkheid om de exacte ligging van het castellum Laurium na te gaan. In 2003 werd uiteindelijk een bijzondere vondst gedaan: de Woerden 7. Een deel van deze Romeinse platbodem is na conservering teruggeplaats op zijn oorspronkelijke vindplaats, en nu dus onderdeel van de tentoonstelling in parkeergarage Castellum.

Uiteindelijk werd tussen deze bijzondere vondsten dus een nieuwe parkkeergarage gebouwd, waarbij ervoor is gezorgd dat het castellum intact bleef. Het is nu een beschermd monument dat zo min mogelijk wordt verstoord. Niet alleen een bijzondere publiekstrekker, ook een mooi voorbeeld van in situ behoud!

Weten wat er allemaal te zien is? Bekijk hier de plattegrond van de garage.

Succesfactoren

  • Locatie

  • Publiek

Maarten van Rossem:

Ik zeg het niet snel, maar dit is de leukste parkeergarage ooit.

RTVUTrecht

Drive-In museum Woerden 1

Archeoweetje!

Altijd werd gedacht dat het scheepsverkeer in de Romeinse tijd voornamelijk stroomafwaarts gebeurde. De Woerden 7 combineerde een zeil met roeibanken en zou dus een aanwijzing zijn tegen het idee van het eenrichtingsverkeer. Het is zeker geen sluitend bewijs, maar geeft toch stof tot nadenken...