• Wat

    vondsten verzamelen, beheren, behouden

  • Waar

    Zandafgraving Dreumel

  • Wie

    Stichting Expeditie Over de Maas

#archeosucces

Expeditie over de maas

Wat begon als een grootschalig zandwin- en natuurontwikkelingsproject, mondde uit in de ontdekking van een van de grootste archeologische vindplaatsen van Nederland. Dit leidde tot de oprichting van een archeologische werkgroep en het begin van een grootschalig project: Expeditie Over de Maas.

Publiek

Het bedrijf verantwoordelijk voor de grootschalige afgraving stond gelukkig open voor een samenwerking met de archeologische werkgroep. Vrijwilligers en archeologen kregen toegang tot het terrein en tot het baggerschip, waar ze nauw in de gaten konden houden wat er naar boven werd gehaald. Van kogels en wapens uit de tachtigjarige oorlog tot mammoetbotten, met in totaal 500.000 vondsten was dit gebied een ware schatkist vol archeoligsch materiaal!

Expeditie over de Maas is een heel mooi voorbeeld van een Faro-project: zonder alle vrijwilligers waren deze objecten nooit gevonden. Maar veel belangrijker laat dit project zien dat erfgoed en archeologie mensen met elkaar kan verbinden. Niet alleen de ontwikkelaar, aannemers en machinisten werkten enthousiast mee, ook de meegraaf-en open dagen trokken veel geïnteresseerden.

Voor meer informatie over dit project klik hier

 

Succesfactoren

  • Publiek

Sigrid van den Heuvel:

Ons project laat zien dat erfgoed mensen kan verbinden

Expeditie over de maas 2

Archeoweetje!

Tijdens expeditie over de maas werd in 2016 een romeinse kano ontdekt. Nog nooit eerder werd er een complete Romeinse boomstamkano van deze afmetingen en met deze details in Nederland blootgelegd!