• Wat

  Heel Heerlen Graaft!

 • Waar

  Heerlen

 • Wie

  Gemeente Heerlen, Constructing the Limes (Universiteit Utrecht), Nationale Wetenschapsagenda, Thermenmuseum, Restaura en de Vondst, LGOG en Via Belgica

Heel Heerlen Graaft!
#archeosucces

Heel Heerlen Graaft!

In het gemeenschapsarcheologieproject “Heel Heerlen Graaft!” gingen 150 vrijwilligers, onder begeleiding van archeologen, op zoek naar het Romeinse verleden van Heerlen. Tijdens de Grote Graafdagen op 9 en 10 september 2023 is er op 25 locaties in de stad via mini-opgravingen (1m²) gezocht naar naar Romeinse resten.

Locatie

Onder de grond van Heerlen ligt Coriovallum, een nederzetting waar 2000 jaar geleden Romeinen leefden. Jarenlang onderzoek heeft al heel wat informatie opgeleverd. Toch is een groot deel nog niet onderzocht en blijven vele vragen onbeantwoord. Hoe woonden zij, wat aten ze en welke voorwerpen gebruikten ze?  Onder de straten, huizen en tuinen bevindt zich informatie die bijdraagt aan de kennis over Romeins Heerlen.

Heel Heerlen Graaft! 5

Fotograaf: Annemiek Mommers

Cross over

Wetenschappelijk onderzoek
Voor het meerjarig onderzoeksproject Constructing the Limes, nauw betrokken bij Heel Heerlen Graaft, geven de proefputjes nieuwe inzichten in de bodem van Heerlen en het achterland van de Nedergermaanse Limes.

Eén van de onderzoeksdoelstellingen van Constructing the Limes is het onderzoek naar “sedimentair ancient DNA” (sedaDNA), DNA afkomstig uit archeologische bodemlagen. Het biedt kansen om inzicht te krijgen in het dieet van de mensen in Heerlen in de Romeinse tijd en kan ook mogelijke ziekteverwekkers voor mensen in die tijd opsporen. Voor het eerst wordt er op zo’n grote schaal in Nederland sedaDNA onderzoek gedaan.

De resultaten worden verwerkt in een tentoontelling in De Vondst. Deze wordt in december 2023 geopend.

Maatschappelijk

Voor het eerst in Nederland wordt er op deze schaal samen met participanten een archeologisch onderzoek uitgevoerd in een stad; een unieke kans om het draagvlak voor archeologie te vergroten en de inwoners van Heerlen actief te verbinden en te betrekken bij de geschiedenis van hun stad.

 

Meer informatie over Heel Heerlen Graaft kun je hier vinden.

Succesfactoren

 • Cross-over

 • Locatie

 • Maatschappelijk

 • Publiek

Wethouder Jordy Clemens:

Archeologisch onderzoek levert ons steeds nieuwe kennis en nieuwe verhalen over ons verleden op. Door nu samen met Heerlenaren die verhalen te schrijven werken we aan een beter beeld van Heerlen in de Romeinse tijd en zorgen we voor samenhang, identiteit en trots in het nu.

'Heel Heerlen Graaft! is een eerste stap in het betrekken van de samenleving in de wetenschappelijke zoektocht naar het archeologisch verleden, samen met experts. We hopen dit project ook op andere plekken uit te rollen.

Heel Heerlen Graaft! 1

Archeoweetje!

Bij het eerste proefputje tijdens de Kick-Off op 18 juni 2023 werden al archeologische resten gevonden van een Middeleeuwse vloer. Dit belooft wat voor de Grote Graafdagen!