• Wat

    VR-installatie

  • Waar

    New York (Verenigde Staten)

  • Wie

    Ziv Schneider (NYU Tisch School of the Arts, NY) en Laura Chen

© Nichon Glerum
#archeosucces

Reliving the Past

In 2014 is het nationaal historisch museum van Bagdad, het Mosul Museum, binnengevallen door IS. Veel archeologische objecten, door de IS-leden als afgoderij beschouwd, zijn hierbij aan gruzelementen geslagen. Met behulp van crowdsourcing richtten nieuwe mediakunstenaars Ziv Schneider en Laura Chen een VR-installatie op waardoor mensen zich weer in het museum kunnen wanen. Het project was te zien op de opening van de IDFA 2015.

Cross over

Het Mosul project geeft een goed beeld van hoe ‘oud’ met behulp van ‘nieuw’ tot leven gewekt kan worden. Voor de installatie hebben de kunstenaars gebruik gemaakt van twee nieuwe media tools. Allereerst hebben Ziv Schneider en Laura Chen met behulp van 3d printing de verwoeste objecten gereconstrueerd. Dit was nodig om de objecten te kunnen digitaliseren. Nadat elk object in de computer digitaal weer tot leven was gewekt, is het museum met behulp van virtual reality opnieuw opgebouwd en ingericht met de gereconstrueerde objecten. Het project is tijdens IDFA 2015 gepresenteerd aan bezoekers. Met behulp van een VR-bril konden zij door de gangen en zalen van het museum lopen.

Maatschappelijk

De hele wereld reageerde geschokt toen IS verschillende Irakese sites en musea plunderden. Deze archeologische vondsten worden gezien als ‘ons’ erfgoed, dat niet verloren mag gaan. Schneider en Chen konden dan ook op veel bijstand rekenen toen zij besloten het museum met behulp van moderne technologie weer tot leven te wekken. Het project is opgezet met behulp van crowdsourcing en verschillende diensten die gratis zijn geleverd. Vandaar de naam: Mosul, a collective reconstruction.

Succesfactoren

  • Cross-over

  • Maatschappelijk

© The Museum of Stolen Art

Archeoweetje!

De installatie is een vervolg op een ander project van Schneider: The Museum of Stolen Art, een digitaal museum vol gestolen kunstvoorwerpen. Schneider kwam op het idee toen ze op de site van Interpol rondkeek. Ze raakte gefascineerd door het idee dat kunst en criminaliteit zo nauw verbonden waren.