• Wat

    publieksopgraving

  • Waar

    Nijmegen (Gelderland)

  • Wie

    Gemeente Nijmegen i.s.m. AWN Nijmegen en museum Het Valkhof

© NijmegenGraaft!
#archeosucces

Op zoek naar een Romeinse tempel

Nijmegen Graaft! is één van de bekendste publieksopgravingen ooit in Nederland. Het project dat in 2014 is opgezet door gemeente Nijmegen, is de eerste Nederlandse opgraving waarbij het publiek mocht helpen.

Publiek

Onder leiding van de archeologen mocht iedereen zich voor een weekend archeoloog wanen. De mensen die geen kaartje hadden weten te bemachtigen, konden komen kijken. Naast het opgraven waren er verschillende workshops en lezingen georganiseerd in het nabijgelegen Honigcomplex, door zowel historici als archeologen. Ook was er een speciaal schoolprogramma ontwikkeld voor jonge én oudere kinderen (8-18 jaar).

Bijzonder aan dit project is dat het publiek kaartjes moest kopen om mee te kunnen graven. Dit bleek heel succesvol: de kaartjes waren al voor de aanvang van de opgraving uitverkocht. Nijmegen Graaft! bewijst dat het betrekken van publiek bij een opgraving heel succesvol kan zijn.

Foto’s: nijmegengraaft.nl

Succesfactoren

  • Publiek

Op zoek naar een Romeinse tempel

Archeoweetje!

Precies op de plek waar werd gegraven, stond 2000 jaar geleden een Romeinse tempel. Nijmegen is ontstaan als Romeinse nederzetting met de naam Ulpia Noviomagus.