• Wat

    PR-stunt

  • Waar

    Leiden

  • Wie

    Naturalis

© Naturalis Biodiversity Centre
#archeosucces

T-rex Trix is los!

Op de uitgestrekte vlaktes van Montana is in 2013 door paleontologen van Naturalis een felbegeerde en bijna complete (80%) Tyrannosaurus rex opgegraven. In 2014 is genoeg geld bij elkaar verzameld om s’ werelds bekendste vleesetende dinosauriër naar Naturalis te brengen. Bij aankomst in Nederland wordt de vrouwelijke T-rex 'Trix' gedoopt. Om Trix bij het Nederlandse publiek te introduceren bedenkt Naturalis een wel hele originele PR-stunt die niet alleen Trix, maar de hele paleontologie letterlijk tot leven brengt.

Communicatie

‘Het beest is los!’ staat er op Facebook, een dag nadat Trix arriveert in Nederland. De T-rex zou nieuwsgierig zijn geweest naar haar nieuwe leefomgeving en heeft een enorme ravage aangericht op het stationsplein van Leiden. Overal liggen beschadigde auto’s en kapotte stoeptegels.

Het publiek kijkt met verbazing toe hoe een team van paleontologen ter plekke onderzoek doet naar alle vernielingssporen. Verschillende auto’s lijken onder het gewicht van iets verschrikkelijks groot en zwaars te zijn bezweken. ‘Het is duidelijk’, vertellen de paleontologen aan de omstanders. ‘T-rex Trix is hier langsgekomen’.
Later blijkt Trix ook in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Breda de boel op stelten te hebben gezet. In 2017 gaat Trix zelfs op reis; via Spanje reist zij naar China waar ze onderweg ook een hoop schade zal aanrichten.

Hoewel paleontologie zeker niet met archeologie verward mag worden, is deze actie een prachtig voorbeeld van hoe het verleden met creativiteit en vooral veel durf tot leven gewekt kan worden. Zeker op een centrale plek als een station midden in het centrum van een grote stad, is belangstelling van een breed publiek verzekerd. De marketingstunt van Naturalis inspireert om een op een andere manier over (de marketing van) de archeologie na te denken. Maak het verleden beleefbaar voor iedereen!

Succesfactoren

  • Communicatie

  • Publiek

Jamie de Ronde (Naturalis):

Voorbijgangers bleven staan om te kijken hoe het aanwezige onderzoeksteam zijn werk deed. In elke stad was lokale pers aanwezig. De gemaakte video's van de 'ravage' gingen viral op Facebook: zo was meteen een groot deel van Nederland op de hoogte van de komst van Trix.

© Naturalis Biodiversity Centre

Archeoweetje!

Wist je dat Naturalis het enige museum buiten de Verenigde Staten is dat een T-rex in zijn bezit heeft? De fossielen van een T-rex zijn zo zeldzaam dat er wereldwijd maar tientallen goed bewaarde exemplaren bestaan. Trix staat op deze ranglijst in de top 3!