• Wat

    kunstproject

  • Waar

    Kunstgalerie Manhattan, New York

  • Wie

    Designstudio EDHV

© EDHV
#archeosucces

Time Writers

Wel vaker worden archeologische resten gebruikt als onderdeel van moderne kunst. Maar middeleeuws hout uit Nederland dat de show steelt in een kunstgalerie in New York? Dat hoor je niet vaak.

Cross over

Toen de Eindhovense archeologen in 2007 de eikenhouten funderingen van de noordelijke stadspoort van het middeleeuwse Eindhoven vonden, hadden zij waarschijnlijk niet verwacht dat dit hout zou belanden in een kunstgalerie in New York.

De Eindhovense designstudio EDHV heeft het hout gebruikt voor hun kunstproject Time Writers, dat onderdeel is van de presentatie Design by Time. De presentatie zal na New York, een jaar lang door heel Amerika te zien zijn, onder meer in San Francisco en Knoxxville.

Foto’s: © EDHV

Time Writers is een bijzonder kunstproject. EDHV zaagde het hout in dunne schijfjes en bevestigde daar houtskool-pijpjes aan. Door wisselingen in temperatuur en luchtvochtigheid begint het hout te werken, waardoor het houtskool op het eronder liggende papier tekent. Die levende sculpturen zijn nu in New York te zien.

Het hout werd opgegraven op de locatie waar de noordelijke toegang van het oude Eindhoven lag. Ook op andere plekken in en rondom Eindhoven, zoals op de plek van de wijk Huysackers, is eeuwenoud hout gevonden uit de Ijzertijd, Romeinse tijd en Middeleeuwen. De Gemeente heeft een groot deel van het hout gratis beschikbaar gesteld aan onder meer kunstenaars.

Succesfactoren

  • Cross-over

Designstudio EDHV:

After being underground and sealed of from air and erosion for more then six hundred years, the wood comes to life again.

Time Writers 1

Archeoweetje!

Dit prachtige voorbeeld van levende archeologie maakte in 2015 al onderdeel uit van de presentatie van kunstenaarscollectief Dutch Invertuals (waar EDHV bij hoort) tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. (foto © EDHV)