• Wat

    archeologische kunstwandeling

  • Waar

    Schoonoord (Drenthe)

  • Wie

    Stichting Natuurkunst Drenthe

Bullders - David Kochavi © Stichting Natuurkunst Drenthe
#archeosucces

Wandelen tussen de Celtic fields

Tussen 2005 en 2011 heeft Stichting Natuurkunst Drenthe meerdere 'natuurkunstroutes' in de Drentse bossen van Schoonoord gerealiseerd, met als doel kunst en cultuur te verbinden met natuur en landschap. In 2008 stond archeologie centraal. Kunstenaars uit binnen- en buitenland kregen de opdracht kunstwerken te maken, geïnspireerd op archeologische vindplaatsen in het gebied. Het resultaat is een 4 km lange kunstwandeling.

Cross over

Van over de hele wereld hebben kunstenaar zich aangemeld om deel te nemen aan dit kunstproject. Het resultaat is een serie van negen indrukwekkende kunstwerken, die het publiek aan het denken zet over de geschiedenis van het gebied. Niet alleen de bekende hunebedden en grafheuvels van Drenthe hebben als inspiratie gediend, maar ook Keltische, Romeinse en zelfs Griekse vindplaatsen.

Stichting Natuurkunst Drenthe organiseerde eveneens een bijhorende foto-expositie en fotowedstrijd in Schoonoord.

Foto’s: Stichting Natuurkunst Drenthe.

Succesfactoren

  • Cross-over

Wandelen tussen de celtic fields 1

Archeoweetje!

In Drenthe is één van de bekendste archeologische vondsten van Nederland gedaan: het meisje van Yde. Twee veenwerkers vonden in 1897 tijdens het turfsteken een zwart, leerachtig hoofd. Dit bleek onderdeel van een veenlijk met een strop om de nek. Het meisje van Yde heeft geleefd in de periode tussen 54 v.Chr. en 128 n.Chr. en werd mogelijk gedood als offer voor de goden.