• Wat

    Hologram vitrine van de IJsselkogge

  • Waar

    Internationale Hanzedagen 2017

  • Wie

    Tijdlab

©Tijdlab
#archeosucces

De geschiedenis in 3D

Hoe toon je archeologische vondsten wanneer deze eigenlijk te kwetsbaar of te groot zijn om tentoongesteld te worden? Dat is een vraag waar vele erfgoedinstellingen mee worstelen. Hologram vitrines kunnen een oplossing bieden voor dit probleem. Op de Hanzedagen 2017 werd door Tijdlab op deze manier het wrak van de IJsselkogge getoond aan het publiek.

Publiek

De Internationale Hanzedagen trekken een groot en gevarieerd publiek. In 2017 bezochten naar schatting 225.000 mensen het evenement. Een hologram vitrine is dan een echte aandachtstrekker. Op deze manier kan het getoonde object rekenen op de belangstelling van mensen van alle leeftijden en achtergronden. Ook kinderen en mensen die misschien geen directe interesse hebben in een scheepswrak uit de IJssel, kunnen door een hologram vitrine naar het onderwerp toe worden getrokken.

De geschiedenis in 3D

Cross over

Het principe van de 3D vitrine is gebaseerd op de techniek van ‘Pepper’s Ghost’, vernoemd naar de Britse scheikundige John Henry Pepper die er al in de negentiende eeuw populariteit mee verwierf. Hierbij werd in een donkere, publieke ruimte een doorzichtige glasplaat geplaatst waarop gebeurtenissen uit een tweede, voor het publiek onzichtbare, verlichte ruimte weerkaatst werden. Deze projecties bleven gedeeltelijk doorzichtig en leken te zweven, waardoor het leek alsof er zich geesten bevonden in de eerste ruimte.

Een vergelijkbaar principe wordt toegepast in de hologram vitrines van Tijdlab, waarin 3D animaties op schermen worden afgespeeld. Hierdoor lijken deze geanimeerde objecten in de vitrines rond te zweven. Op deze manier kon het wrak van de IJsselkogge aan het publiek getoond worden en van alle kanten worden bekeken, hoewel dit in het echt nog niet mogelijk is.

Succesfactoren

  • Cross-over

  • Publiek

Thomas Verhoeven :

Met de technologie van tegenwoordig is het mogelijk om op een leuke, interactieve manier het verleden te beleven.

Managing partner bij Tijdlab

Het wrak van de IJsselkogge

Archeoweetje!

De IJsselkogge is meer dan 600 jaar oud! Het is het meest complete koggewrak wat ooit is gevonden. Op dit moment wordt hard gewerkt aan de conservering van het schip.