• Wat

    TV uitzending

  • Waar

    Online

  • Wie

    Klokhuis NPO

Het oudste skelet van Nederland en de Romeinse Limes in het Klokhuis
#archeosucces

Het oudste skelet van Nederland en de Romeinse Limes in Klokhuis

Het oudste skelet van een mens dat ooit in Nederland gevonden is, is van een vrouw. Haar naam is Trijntje. Trijntje leefde in de prehistorie, zo’n 7500 jaar geleden. Dat is de tijd die we de middensteentijd noemen. Wie was deze vrouw en hoe leefde zij lang geleden in ons land?

Publiek

In deze aflevering van het Klokhuis legt archeoloog Luc Amkreutz uit wanneer Trijntje, naamgever van het oudste gevonden skelet van Nederland, leefde en hoe Nederland er toen uit zag. Archeoloog Luc Amkreutz neemt Janouk mee terug in de tijd. En Debbie vraagt aan Lara of ze net zo begraven kan worden als Trijntje.

Locatie

Nederland maakte zo’n tweeduizend jaar geleden deel uit van het machtige Romeinse Rijk. De grens van het Rijk – de ‘Limes’ – werd bewaakt door forten, legerkampen en wachttorens. Serah van het Klokhuis volgt het spoor van de Limes en ontdekt dat we van alles aan de Romeinen te danken hebben: lezen, schrijven, kippen, katten, perziken, riolering, dobbelstenen en zelfs hele steden. De Dat-kan-toch-anders-man is erbij als de Romeinen het riool uitvinden.

Bekijk hier de aflevering.

Wil je meer weten over Trijntje, klik hier.

Succesfactoren

  • Locatie

  • Publiek

:

In zand vergaan we binnen duizend jaar. Maar onder veen en klei, bij Trijntje het geval, blijft bot langer bewaard omdat er geen zuurstof bij komt. De zwakke en fragiele botten zijn helaas wel vergaan, maar haar benen en schedel zijn goed bewaard gebleven.

Emeritus hoogleraar prehistorie Leendert Louwe Kooijmans,

Het oudste skelet van Nederland en de Romeinse Limes in Klokhuis

Archeoweetje!

Wist je dat we van alles aan de Romeinen te danken hebben: lezen, schrijven, kippen, katten, perziken, riolering, dobbelstenen en zelfs hele steden. De Dat-kan-toch-anders-man is erbij als de Romeinen het riool uitvinden.