• Wat

    archeologische mis

  • Waar

    Obdam (Noord-Holland)

  • Wie

    Archeologie West-Friesland i.s.m. Saxion Hogeschool en Stichting Oud Obdam Hensbroek

© Archeologie West-Friesland
#archeosucces

Opgegraven schuilkerk komt tot leven

In Obdam, gemeente Koggenland, zijn de archeologische resten van een schuilkerk uit de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) opgegraven. In 2015 is op deze plek waar vier eeuwen geleden al katholieke missen plaatsvonden, een bijzondere mis opgedragen.

Maatschappelijk

‘Herbeleving van de geschiedenis’ is nog nooit zo letterlijk genomen als bij de opgraving in Obdam. Het is niet altijd makkelijk om een voorstelling van het verleden te maken wanneer er niet meer dan een paar bodemsporen of bouwresten te zien zijn.
Eén van de taken van de archeoloog is om het verleden voor het publiek te laten leven. De mis bij de opgraving in Obdam laat zien dat een samenwerking met de lokale bevolking hierbij een enorme bijdrage kan leveren. Voor even werd de heilige grond weer gebruikt voor datgene waar het honderden jaren geleden ook voor gebruikt werd. Het op deze wijze tot leven brengen van archeologie zet aan tot nadenken over nieuwe manieren om het publiek te betrekken, en archeologie en maatschappij te verbinden.

Foto’s: Archeologie West-Friesland.

Succesfactoren

  • Maatschappelijk

Michiel Bartels (Gemeente Hoorn):

Dit is archeologie zoals het moet.

Bron: erfgoedstem.nl

Opgegraven schuilkerk komt tot leven

Archeoweetje!

In steden werden de schuilkerken meestal in (pak)huizen gebouwd. Op het platteland waren zij vaak ‘vermomd’ als schuur. Dit gold waarschijnlijk ook voor de Obdamse schuilkerk.