• Wat

    archeologische modeshow

  • Waar

    Texel

  • Wie

    Museum Texel i.s.m. Amsterdam Fashion Institute

© Museum Kaap Skil
#archeosucces

Texel Dress Catwalk

Mode en archeologie, misschien niet de meest voor de hand liggende combinatie. Maar daar mag verandering in komen. In 2018 zet Museum Kaap Skil samen met eerstejaars studenten van het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) de succesvolle tijdelijke tentoonstelling ‘Texel Dress Catwalk’ op. De AMFI studenten toonden hun creaties, geïnspireerd op de opgedoken zeventiende eeuwse jurk uit het Palmhoutwrak die wereldwijd zoveel beroering teweeg bracht.

Bron: Museum Kaap Skil

Cross over

De bijzondere jurk die duikers een paar jaar geleden van de bodem van de Waddenzee haalden, inspireert velen. Textieldeskundigen, historici en andere wetenschappers, maar ook ontwerpers. Het is namelijk niet alleen waanzinnig dat een zijden jurk na drie eeuwen bijna ongeschonden boven water werd gehaald, het is ook nog eens een fantastisch mooie jurk.

De studenten van het AMFI zijn begin februari van 2018 met het project gestart. Tijdens een bezoek aan Kaap Skil deden ze relevante achtergrondkennis op en leerden ze materialen van het strand te recyclen tot kunstwerken. Vervolgens deden ze zelf onderzoek naar de jurk en lieten ze zich hierdoor inspireren bij het maken van hun ontwerpen. Voorwaarde was dat hier een duurzaam element in moest zitten, bijvoorbeeld door hergebruik van materialen.

Foto’s: © Museum Kaap Skil

Aan het eind van het schooljaar presenteerden de studenten hun ontwerp. Ze deden dit in een modeshow waarbij ook Aziz Bekkaoui, een bekende modeontwerper en gastcurator van Museum Kaap Skil, aanwezig was. Tijdens het Beach Food Festival showden Texelse modellen onder leiding van Aziz een aantal van de creaties, met de Waddenzee als decor. Hieruit selecteerde Bekkaoui vervolgens twintig creaties voor in de tijdelijke tentoonstelling Texel Dress Catwalk.

Lees hier meer over het project.

Succesfactoren

  • Cross-over

Corina Hordijk:

Ik vond het interessant om te zien hoe deze studenten weer heel anders kijken; sterk gericht op materiaal, kleur en vorm. Dat zie je goed terug in de procesboeken die ze maakten. Daarvan ligt er straks een aantal in het museum. Je kunt daarmee echt de gedachtegang van de student volgen, heel boeiend.

Manager Musem Kaap Skil

Texel Dress Catwalk 3

Archeoweetje!

Het Palmhoutwrak werd in 2014 door de Texelse duikers ontdekt. Een deel van de honderden objecten die tot de vondst horen, is van een uitzonderlijke rijkdom. De zijden japon is daar het meest in het oog springende voorbeeld van, maar ook de eerder getoonde zijden kousen, het roodfluwelen etui, de kaftan en het tapijt wijzen op een zeer welgestelde eigenaar. Veel is nog onduidelijk en onderwerp van onderzoek: bijvoorbeeld van wie de lading is geweest of waar het schip naartoe ging en waarom het gezonken is.